Nejhorší na světě jsme kvůli antigenním testům a nedodržování opatření, tvrdí ministr zdravotnictví Blatný

8. leden 2021

Česko je nejhorší na světě v počtu nakažených na jeden milion obyvatel, ve středu testy odhalily rekordních 17 668 nových případů onemocnění covid-19. „Nemyslím si, že by v současnosti byla situace taková, že by umožňovala jakékoli uvolňování ochranných opatření,“ říká ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který epidemiologickou situaci označuje za závažnou.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislava Duška by v polovině ledna mohlo být v českých nemocnicích přes 11 tisíc hospitalizovaných s koronavirem. V takové situaci bude podle Blatného třeba zvažovat aktivaci polních nemocnic.

Čtěte také

„Zásadní bude příští týden. Buď začnou fungovat opatření, která byla nastavena od 27. prosince, anebo budeme muset začít konat dále – zpřísnit opatření nebo uvažovat o záložních nemocnicích,“ dodává ministr.

Vysoké denní přírůstky ve srovnání se světem jsou podle něj způsobeny také velkým počtem antigenních testů, které většina zemí neprovádí. Bez nich by se počet nových případů pohyboval okolo 12 tisíc denně.

Zároveň je prý na vině i to, že lidé opatření nedodržují: „I v médiích kolují obrázky, jak se lidé chovají ve městech nebo jak o svátcích vypadaly ski areály a pořád je řada otevřených restaurací.“

Čtěte také

Před Vánoci ovšem Blatný ve sněmovně jako důvod odkladu platnosti přísnějších opatření uvedl to, aby se lidé mohli o svátcích setkat s příbuznými – a nyní upozorňuje na to, že za nárůstem případů je i setkávání v rámci rodin. 

„Lidé se o Vánocích navštěvovali a zřejmě ne všichni dodržovali nastavená opatření. Ne všichni jsme užívali respirátory, když nás bylo víc než jen ti, co žijí společně. Určitě jsme se navštěvovali ve větším množství, než bylo doporučeno. A to se potom musí projevit,“ vysvětluje ministr.

„Nesnažím se hledat viníka. Jen upozorňuji na to, že jakákoli opatření vydáte, musíte počítat s jejich dodržováním, anebo zajistit nějakou represivní složkou to, aby byla dodržována. Jako to dnes dělá Německo, které dokonce omezuje obvod, kam se člověk může mimo domácnost podívat,“ doplňuje.

Jak probíhají dodávky vakcín? A budou zřízena očkovací centra? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související