Petr Šabata: Rozděleni covidem a odvážné gesto jedné moderátorky

4. leden 2021

Rok 2021 má všechny předpoklady, aby se stal rokem bublin. Společnost rozdělují názory na nákazu koronavirem, na očkování a letošní rok je také rokem nejdůležitějších, totiž sněmovních voleb, takže můžeme čekat vyostření názorů a postojů politických.

Přitom už uplynulý rok, kdy byla společnost vykolejena nákazou koronavirem, zprvu se semkla a prokázala obrovskou solidaritu, končil nervózně, mnoho lidí se stáhlo hluboko do svých názorových zákopů a hlavu vystrčí jen anonymně na sociálních sítích.

Přitom ještě v červnu 2019, kdy vznikal unikátní průzkum Českého rozhlasu Rozděleni svobodou, jeden z autorů Martin Buchtík shrnul výsledky takto: „Česká společnost určitě není tak rozdělená, jak by se mohlo zdát. Rozhodně není černobílá. Je to spíš společnost polotónů.“

Čtěte také

Sociologové tehdy objevili tři štěpící linie: nerovnost, vnímání vývoje po roce 1989, směřování do budoucna; a částečně také migraci. U řady dalších, na první pohled rozdělujících témat, jako je nacionalismus, vzdělávání, životní prostředí, obavy z globalizace, autoritářství nebo populismus, dospěli k závěru, že u nich „nejsou postoje natolik rozdílné, aby byly zásadní překážkou dialogu mezi skupinami ve společnosti“.

Dnes nemáme data, která by stejně průkazně dokládala hlubší rozdělení. Nicméně důvody k ostražitosti tu jsou: společnost je rozbolavělá a nervózní po dlouhém ne příliš úspěšném zápasu s nákazou. Mnoho lidí přišlo o obživu, o sociální kontakty nebo o své blízké. Zdravotníci jsou vyčerpaní, rodiče přetížení a děti otrávené. Politické soupeření provázejí urážky.

Země bublin

To jsou výborné předpoklady pro konflikt a názorovou nesmiřitelnost, které společnost nejen otravují, ale i prakticky ochromují v účinném zápasu s koronavirem dnes a zítra hlavně při záchraně ekonomiky.

Dobrá demokracie se neobejde bez vzájemné tolerance.

Čtěte také

Možná že tohle vše časem odplyne a Česko bude zase společností polotónů, kde nejsou velké překážky k dialogu mezi skupinami. Ale rok 2021 má bohužel všechny předpoklady stát se rokem bublin.

Co s tím? Asi nemá smysl přít se, zda se musí víc snažit politici, nebo občané, nebo každý sám za sebe… Poučný je jeden příklad od sousedů.

Populární slovenská moderátorka známá i v Česku Adela Banášová-Vinczeová zveřejnila před Štědrým dnem naléhavé video o tom, jak nakazila své rodiče koronavirem, a vyzvala všechny, aby nákazu nepodceňovali, byli zodpovědní a zvážili sváteční návštěvy blízkých. Video ovládlo sociální sítě, sdílelo ho třeba i ministerstvo zdravotnictví.

Petr Šabata

Moderátorka určitě zachránila řadu lidských životů. Ale dostalo se jí nejen chvály, ale také sprostých útoků. Adelin otec Jozef Banáš je oblíbencem dezinformačních webů, než skončil v nemocnici na kyslíku, koronavirus zlehčoval. A byly časy, kdy i moderátorka podporovala konspirační média.

Adela Banášová vedena zodpovědností překročila svůj stín, vystoupila z bubliny a byla za to – kromě jiného – potrestána.

Ale je to dobrý příklad. Země bublin je zemí, kde vládne nenávist a kde se špatně žije.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio