Nebojte se tmy. Vědec Johan Eklöf ve své knize zkoumá, jak umělé osvětlení a světelný smog ovlivňují naše životy

19. září 2023

Kniha Manifest za tmu je o umělém osvětlení a ohrožení prastarého rytmu na planetě Zemi. Každý z nás tuší, jak jsou světlo i tma pro život lidí, zvířat, stromů a rostlin důležité, ale v běžném denním rytmu si tuto skutečnost do detailu neuvědomujeme. Přemíra umělého osvětlení má na nás negativní vliv a více tmy by nám všem jen prospělo. Bez ohledu na to, jakému světlu se večer vystavujeme, narušujeme přirozenou vlnu melatoninu.

Švédský vědec Johan Eklöf je rovněž celosvětově uznávaný odborník v oblasti výzkumu netopýrů, kterému se věnuje na univerzitě v Göteborgu. A jak píše ve své knize, i netopýři jsou ukazatelem dopadů světelného znečištění:

Čtěte také

„Církevní stavby, kde dosud vládne tma, obývají netopýři dodnes. Z kostelů s nasvícenými fasádami zmizeli, což vedlo k tomu, že se ocitli na seznamu druhů, které jsou ve Švédsku ohroženy.“

Kromě toho Johan Eklöf přednáší a píše populárně naučné knihy a články o světelném znečištění pro dospělé i děti. Je aktivním ochráncem přírody.

Stinné stránky osvětlení

Tmu vnímáme každý subjektivně, tak jako světlo. Sluneční světlo blahodárně působí na naši psychiku, ale paradoxně i tma. Umělé osvětlení společně s globálním oteplováním mohou způsobit změny nejen v chování lidí a živočichů.

Čtěte také

I v rostlinném ekosystému mohou zapříčinit velké problémy, zvláště ve městech, kde se stres promítá do všech fází života.

Kniha Manifest za tmu nás problematikou přílišného světelného smogu kolem nás provází prostřednictvím kapitol s názvy, jakými jsou Noc jako ekologická nika, Chvála stínů, Člověk a kosmické světlo a Když světlo působí znečištění. Autor nám doporučuje, jak bychom si tmu měli chránit a kde ji hledat mimo záři měst.

Čím více se bude šířit znalostí o tmě, tím větší šance bude pro harmonický život. K poslechu pořadu Ex libris vás zve autorka Lenka Kopecká.

autor: Lenka Kopecká
Spustit audio

Související