Název mého účtu Večerka na kolejích je narážka na stereotyp o Vietnamcích, říká influencer a průvodčí Phan Anh Tran

4. září 2023

„Železničáři byli dřív velice ctěni, váženi. Pohlíželo se na ně jako na váženou sortu lidí. Dnes je to pro lidi obyčejné povolání. Občas mi někdo řekne: ,Wow, ty děláš na dráze‘, ale obvykle a z legrace říkám, že tohle není práce, na kterou by se daly balit holky,“ shrnuje průvodčí, vlakvedoucí a také influencer Phan Anh Tran, kterému všichni říkají Honza.

Narodil se vietnamským rodičům v Čechách a na sítích si říká Večerka na kolejích. Postuje příspěvky o drahách, často si dělá legraci i ze své vietnamské národnosti a snaží se bourat stereotypy.

Čtěte také

„Už od svého útlého mládí jsem chtěl bořit stereotypy o Vietnamcích, protože jsem si sám prošel různou formou výsměchu, pitomých narážek atd. A už dřív jsem si řekl, že až vyrostu, chci stereotypy bořit tím, že půjdu na dráhu. Protože to je zcela originální způsob.“

„Večerka na kolejích je název mého účtu na Instagramu – a to proto, že jsem chtěl, aby byl zapamatovatelný a vtipný. Je to narážka na stereotyp o Vietnamcích,“ vysvětluje.

Rodiče Honzovi samozřejmě leccos z vietnamské kultury předali. „Je to hodně věcí: úcta k rodičům, pracovitost, nebýt líný a učit se,“ popisuje.

„Vlakvedoucím a průvodčím jsem dohromady čtyři roky, ten první rok jsem byl jen průvodčí u jedné soukromé firmy, u Českých drah jsem asi tři roky.“

Naopak Honza je u svých rodičů pyšný na to, „že dokázali přijet de facto s ničím, s holýma rukama a vybudovat si své podnikání a vydělávat“. Vietnamci si podle něj dokážou rychle zvyknout na jinou kulturu a pak podle ní také žít. A je jedno, ve které zemi zakotví.

Jak se pozná černý pasažér?

Železnice je jeho vášeň, dovede o ní vyprávět hodiny. Zároveň přiznává, že ne vždy dokáže na první pohled poznat černého pasažéra, kterých je prý stále hodně.

Čtěte také

„Za nějakou dobu praxe si vypěstuje nějakou intuici, ale ne vždy to poznáte. Naučil jsem se, že by člověk neměl soudit podle vzhledu cestujících.“

„Jsou lidé, kteří přijdou v roztrhaných teplákách nebo v oblečení, které snad rok nebylo prané, ale peníze mají. Mají ten nejlepší a nejdražší mobil a vůbec všechno. A pak jsou ti líp oblečení, třeba i značkově, mají iPhony atd., ale snaží se jezdit načerno. Je to opravdu individuální. Někdy to poznáte, někdy ne.“

Celé Hovory Naděždy Hávové si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související