Návrh rozpočtu poškodí Česko nejen letos, ale hlavně v příštích letech, tvrdí Skopeček (ODS)

4. prosinec 2019

Poslanecká sněmovna dnes hlasuje v závěrečném čtení o návrhu rozpočtu na příští rok. Je třeba i v době hospodářského růstu počítat s deficitem 40 miliard korun? Prospěl by takový rozpočet České republice?

Čtěte také

„Preferovali jsme nižší schodek. Ale došlo k přeskupení i směrem k investicím... Je to rozpočet pro KSČM akceptovatelný a ekonomiku nepoškodí,“ říká v pořadu Pro a proti poslankyně Miloslava Vostrá (KSČM).

Podle ní nárůst výdajů souvisí také s dorovnáváním dluhů. „Třeba zvyšování platů a starobních důchodů. Nejsme z toho nadšeni, ale některá odvětví byla prostě podfinancována... Jako problém ale vidím absenci systémových řešení.“

Rozpočet na rok 2020 je udržitelný a my bychom si představovali třeba daleko větší navýšení důchodů. Ale právě proto, že vnímáme, že ekonomika zpomaluje a jde nám o udržitelnost nových mandatorních výdajů i v budoucnu a bez škrtů, tak jdeme i na tyto nižší částky.
Miloslava Vostrá

Významnou část rozpočtu také tvoří investice. „Tady má vláda pořád velké rezervy v čerpání investičních prostředků z Evropské unie... A co se týká českých zdrojů, tak dáváme nejvíce v historii... Ale přesto budu zvědavá na to, zda došlo v čerpání k posunu ve srovnání s rokem 2019.“

„Rozpočet by pro rok 2020 neměl být problém, určité napětí by mohlo být v příštích letech... Ve střednědobém výhledu je ale s ochlazením, zpomalením ekonomiky počítáno,“ ujišťuje Miloslava Vostrá (KSČM).

Vybíráme nejvíc peněz v historii

Čtěte také

„Podoba rozpočtu dobrá není. Nevadí mi jen schodek rozpočtu, ale i jeho struktura. Bobtná příjmová i výdajová složka… Rozpočet nepoškozuje Česko jen letos, ale především budoucích letech,“ tvrdí poslanec Jan Skopeček (ODS).

Ten považuje současný stav za neudržitelný. „Ty skupiny obyvatel, o kterých dnes mluvíme, že bychom jim rádi přidali, tak co s nimi budeme dělat ve chvíli, až ekonomika zpomalí? Co jim budeme říkat?“

Vládě meziročně příští rok vzrostou příjmy o 113 miliard korun na přerozdělování, a přesto nedokáže svůj plánovaný schodek snížit ani o korunu... Vybíráme teď nejvíce peněz v historii, daňové břemeno je obrovské. A přesto, že ekonomika roste a máme velmi nízkou nezaměstnanost, nedokážeme v době hospodářského růstu hospodařit s vyrovnaný rozpočtem.
Jan Skopeček

Poslanec upozorňuje, že celková výše investic v poměru k celkovým výdajům státního rozpočtu je stále pod 10 %. „Jen připomenu, že v době krize a za Nečasovy vlády... byly investice vyšší než 10 % z celkového objemu výdajů státního rozpočtu.“

„Musí být ambicí každého ministra vyčerpat co největší objem evropských prostředků... Ale vadí mí, že poměr národních investic je stále poměrně malý... Peníze z Evropy čerpáme podle předepsaných programů, ale národní investice můžeme realizovat podle vlastních preferencí,“ připomíná Jan Skopeček (ODS).

autoři: Veronika Sedláčková , Ondřej Čihák
Spustit audio

Související