Nástup středomořského klimatu u nás probíhá už od 50. let, tvrdí klimatolog

26. květen 2016

Předpovědi klimatologů říkají, že v letech 2021 až 2050 dojde v Evropě k ústupu horského typu počasí, a v roce 2071 až 2100 dojde k nástupu středomořského klimatu. Mají se této změny budoucí generace bát?

„Není to jen predikce, tato změna už probíhá,“ uvedl v Magazínu Leonardo klimatolog Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky.

Od 50. let minulého století postupně ustupuje horský typ klimatu, například do Maďarska už se dostávají první středomořské klimatické typy, dodal vědec.

„A zatímco ve Středomoří je příroda zvyklá, posunem tohoto klimatického pásu k nám by se mohly dostat jiné živočišné a rostlinné druhy, které se začnou zbavovat těch původních, zde zabydlených druhů,“ popsal Zahradníček.

To může znamenat větší boj se škůdci v agrární oblasti, protože noví škůdci mohou být odolnější a díky teplu se i lépe rozmnožovat.

„Ve Středomoří jsou lidí na toto klima zvyklí, třeba architektura je tomuto počasí po staletí přizpůsobená, například mají úzké uličky. U nás jsme ale zvyklí na jiný typ klimatu, takže tato změna může být významný zásah a nemusí to být nic pozitivního,“ upozornil klimatolog.

Co s městskými tepelnými ostrovy?

Městská zástavba vykazuje jev, kterému říkáme městský tepelný ostrov. „To znamená, že centrum větších měst je podstatně teplejší než jejich okraje.“

Sucho, suchý trávník, horko

Jak se v budoucnu budeme schopni s tímto jevem vyrovnat? „Obecně platí, že stromy výrazně ochlazují a pomáhají lepší tepelné kondici místa než čirý beton.“

Hlavním úkolem bude ale především ve městech zadržet vodu, soudí Zahradníček. „Ta v současnosti díky betonovým částem města velmi rychle odteče.“

„Proto se řeší výstavba retenčních nádrží nebo to, že například místo betonových parkovišť, by mohly být zelené plochy s dlažbou se zelenými průsaky, které vodu lépe zachytí.“

V teplotách vzduchu je výrazný rozdíl mezi centrem a okrajem, a nejhorší situace bývá v noci, přiblížil projevy tepelných ostrovů expert.

„Tehdy je rozdíl mezi centrem a okrajem města až 4 stupně Celsia. Centrum se prostě nedokáže tak odvětrat, aby teplo z něho zmizelo,“ konstatoval Pavel Zahradníček.

Spustit audio