Náš způsob stolování vlastně pochází z Ruska 19. století, vysvětluje historička a etnografka
„Ještě v polovině 19. století za kancléře Metternicha (celým jménem Klemens Wenzel von Metternich) se na panovnických stolech, a to včetně aristokracie, proslavil způsob servírování, kdy byly na stole všechny chody a potraviny krásně upravené,“ říká Libuše Ruizová. Je historičkou, etnografkou a také autorkou instalací v jídelnách tuzemských zámků.
„Každý stolovník si jídlo vybíral sám, samozřejmě s dopomocí dvou sloužících. Takže to byly obrovské tabule s množstvím chodů, vše v jednom. Po napoleonských válkách už ale byla Evropa poněkud chudší, takže přistoupila k jinému způsobu stolování,“ vypráví.
Čtěte také
V Paříži žil ruský vyslanec Kurokin, který pořádal bankety trochu jinak. Stále měl velký ozdobený stůl, ale „už na něm nebyly pokrmy. Každému hostu byla servírována jedna porce, a to podle jídelního lístku. Každý tedy dostal stejně. Jídlo sloužící nosili na stříbrných a jiných mísách“.
„Nositelem kultury i hygieny tehdy byla šlechta. A je toho víc. Až po francouzské revoluci, kdy byla de facto šlechta zlikvidována, mnoho z jejích původních kuchařů a číšníků hledalo práci – a tak zakládali restauranty, hotely a podobně. Tento původně francouzský styl se tak dostal i k běžnému měšťanstvu a k dalším vrstvám – a nakonec i k nám,“ vypráví Libuše Ruizová.
Historička a etnografka umí postavit neuvěřitelné objekty z cukrové hmoty nebo složit šestimetrový ubrousek ve tvaru hada se šupinami.
Čemu se věnuje její nová publikace Zlato a cukr na šlechtickém dvoře? Poslechněte si celé Hovory Naděždy Hávové, vysíláme v repríze.
Související
-
K snídani polévka, při žních horká kaše, všichni jedli z jedné mísy, popisuje historik stravu předků
Skromná jídla založená na bramborách, žitu, zelí a mléce charakterizovala stravu na jihočeských vesnicích. Lidé jedli maso jen jednou týdně, málo mastili a šetřili i vejci.
-
Ladislav Špaček o genderově nevyvážených pravidlech a nedemokracii u stolu: Etiketa stolování
Žena je podle zásad v knize Etiketa stolování významnější osobou, o kterou je ze strany muže třeba pečovat.
-
Magické pokrmy? O raných křesťanech a nadpřirozeném stolování
Hostem Hergot!u byl tentokrát čerstvý držitel prestižní Ceny Jacquesa Derridy Vojtěch Kaše.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.