Náš způsob stolování vlastně pochází z Ruska 19. století, vysvětluje historička a etnografka

11. březen 2024

„Ještě v polovině 19. století za kancléře Metternicha (celým jménem Klemens Wenzel von Metternich) se na panovnických stolech, a to včetně aristokracie, proslavil způsob servírování, kdy byly na stole všechny chody a potraviny krásně upravené,“ říká Libuše Ruizová. Je historičkou, etnografkou a také autorkou instalací v jídelnách tuzemských zámků.

„Každý stolovník si jídlo vybíral sám, samozřejmě s dopomocí dvou sloužících. Takže to byly obrovské tabule s množstvím chodů, vše v jednom. Po napoleonských válkách už ale byla Evropa poněkud chudší, takže přistoupila k jinému způsobu stolování,“ vypráví.

Čtěte také

V Paříži žil ruský vyslanec Kurokin, který pořádal bankety trochu jinak. Stále měl velký ozdobený stůl, ale „už na něm nebyly pokrmy. Každému hostu byla servírována jedna porce, a to podle jídelního lístku. Každý tedy dostal stejně. Jídlo sloužící nosili na stříbrných a jiných mísách“.

„Nositelem kultury i hygieny tehdy byla šlechta. A je toho víc. Až po francouzské revoluci, kdy byla de facto šlechta zlikvidována, mnoho z jejích původních kuchařů a číšníků hledalo práci – a tak zakládali restauranty, hotely a podobně. Tento původně francouzský styl se tak dostal i k běžnému měšťanstvu a k dalším vrstvám – a nakonec i k nám,“ vypráví Libuše Ruizová.

Historička a etnografka umí postavit neuvěřitelné objekty z cukrové hmoty nebo složit šestimetrový ubrousek ve tvaru hada se šupinami.

Čemu se věnuje její nová publikace Zlato a cukr na šlechtickém dvoře? Poslechněte si celé Hovory Naděždy Hávové.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související