Ladislav Špaček o genderově nevyvážených pravidlech a nedemokracii u stolu: Etiketa stolování

8. únor 2022

Ladislav Špaček v knize Etiketa stolování provádí čtenáře nelehkými a genderově nevyváženými pravidly společenského setkávání u stolu. Platí totiž, že žena je podle těchto zásad významnější osobou, o kterou je ze strany muže třeba pečovat. Knihou listuje Lukáš Hurník.

Kdo vchází do dveří, jak se pár usazuje ke stolu, pokud venku mrholilo, a kdo má sedět vedle sebe u stolu? Tím vším se probírá Ladislav Špaček. 

Smyslem společenského stolování je poznávat nové lidi, seznamovat se. Proto ani manželé nesedí vedle sebe. Jejich poslední příležitostí byla svatební hostina. Ostatně doma mají denně příležitost spolu konverzovat. Není důvod vytvářet dvojice párů, které si budou vyprávět o tom, o čem se bavili ráno při snídani, a zítra mohou pokračovat,“ doporučuje Špaček.

Musíme si nejprve sestavit pořadí společenské významnosti hostů, zvlášť muže a ženy, a pak je usazujeme směrem od středu ke krajům stolu.
Ladislav Špaček

Kniha o etiketě může někomu připadat genderově nevyvážená, jiný ji může podezírat z nedemokratičnosti. U stolu si prostě nejsou všichni rovni:

Čtěte také

Připravujeme zasedací pořádek. Musíme si nejprve sestavit pořadí společenské významnosti hostů, zvlášť muže a ženy, a pak je usazujeme směrem od středu ke krajům stolu. Společenskou významnost posuzujeme podle všech kritérií. Starší, funkčně nadřazení hosté, klienti, cizinci. Nejprve nám vznikne ideální matematický model a ten pak začneme upravovat podle dalších kritérií.“

Poslechněte si celé Ex libris Lukáše Hurníka.

Spustit audio

Související