Najdeme jednou „antikazin“, tedy látku, která zabrání vzniku zubního kazu?

1. červen 2019
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Zubní kartáček (ilustr. obr.)

Až 10 % populace nemá zubní kazy. Vědci zkoumají, proč to tak je a hledají, jak tuto skupinu výrazně zvětšit i jakou roli při tvorbě kazů hraje žvýkaní jídla a proteiny.

„Podstatou našeho grantu bylo porovnat skupinu těch, kteří nemají zubní kazy, se skupinou nás většinových, kteří zubní kazy máme,“ uvedl ve Studiu Leonardo biochemik Adam Eckhardt z Fyziologického ústavu Akademie věd České republiky.

Tvorba zubního kazu souvisí se stravou. „Tam, kde se lidé neživí tolik obilím, tedy polysacharidy, které jsou hlavním zdrojem energie pro bakterie, jež tvoří zubní kaz, může být výskyt kazů nižší. Ale obecně se uvádí, že 90 % populace je má.“

„Jde o to, jestli ti, kteří nemají zubní kaz, nemají náhodou jiné bílkovinné složení v ústech, tedy jiné složení slin nebo pelikulu, tenké vrstvy na povrchu zubu, která se tvoří okamžitě po čištění zubů a následně na ni sedají bakterie.“

My se snažíme rozlousknout, jestli ti nekazoví mají něco navíc, nějaké proteiny, které je chrání proti bakteriím, nebo naopak jestli mají něco méně než 90 % populace, tedy jestli my s kazy máme proteiny, které pomáhají bakteriím přisednout na zub, množit se, produkovat kyseliny a tak dále.
Adam Eckhardt

Dalším faktorem může být složení zubní skloviny a samotného zubu. „Takže každá součást jak zubu, tak i slin může hrát roli.“

Jako hlavní materiál pro výzkum slouží českým vědcům tzv. osmičky. „Přibližně 15 % populace si nechává vytrhnout stoličky osmičky... My potřebujeme hlavně nezkažené zuby, protože ve zkaženém zubu už bakterie působí.“

„Jde o běh na dlouhou trať, takže nemůžeme říci, že ten ‚antikazin‘ máme. Doufáme, že ho jednou objevíme, ale není to jednoduchá věc. Velmi pravděpodobně jde o multifaktoriální záležitost, tedy že se na vzniku zubního kazu se podílí také strava, kouření, geny, životní styl i jak je člověk poctivý v čištění zubů.“

Pravděpodobně platí, že když budeme jíst třeba jen ořechy, kazy asi mít nebudeme... Ale nechci tu horovat pro ořechovou dietu, je to jen příklad relativně komplexní potraviny s hodně tuky a bílkovinami, která neobsahuje moc sacharidů.
Adam Eckhardt

Vědec považuje za ideální vzorek pro výzkum skupinu těch, kteří nemají zubní kazy a nečistí si zuby. „Když si někdo trochu čistí zuby a nemá kazy, tak to pořád může mít vliv. Ale když si zuby nečistí, tak víme, že je to způsobeno opravdu těmi biologickými faktory. Pár lidí se nám přihlásilo, ale je to velmi složité.“

„V našich dvou srovnávacích studiích s kazovými a nekazovými skupinami lidí jsme zatím zjistili, že se proteiny liší... Nadějně vypadají antibakteriální proteiny, ale jsme pořád na začátku výzkumu,“ konstatoval biochemik Adam Eckhardt.

autoři: Josef Kluge , oci | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související