Na svaté Ludmile mě fascinuje doba, kterou prožila. Středověk byl velmi dynamický, říká spisovatel Oldřich Selucký

12. září 2021

Zábavnou formou přibližuje malým čtenářům životní osudy českých světic. Po svaté Anežce se na pulty knihkupectví dostává i příběh české kněžny s názvem Svatá Ludmila. „Chovám k ní obrovský obdiv. Ludmila je často viděna jen jako stín za svatým Václavem a to bych rád změnil. Ona stojí za to, aby byla uznána v tom, v čem ona sama byla veliká,“ vysvětluje spisovatel Oldřich Selucký, proč se rozhodl psát právě o české kněžně. „A Ludmila se navíc jmenuje moje maminka,“ dodává.

Selucký je autorem románových příběhů převážně pro děti v dobrodružném věku mezi 11 a 15 lety, třeba Strážce ohně. „Mé knihy čtou často i dospělí, protože je tam řada historických informací,“ říká.

Knihu o svaté Ludmile určil nejen nejmenším čtenářům, ale i dospělým, kteří ji s nimi budou číst.

Čtěte také

„Na Ludmile mě fascinuje ta doba, kterou prožila, a osobnost, kterou musela být, aby ji prožila právě takto. Středověk si často představujeme statický, ale byl velmi dynamický. Narodila se do pohanské doby, do rodiny mělnického knížete, provdala se do Prahy a brzy na to byla pokřtěna, čímž vstoupila do úplně jiného duchovního vesmíru.“

Přestože sňatek s Přemyslovcem Bořivojem i křest byly pravděpodobně akty v první řadě strategickými, Ludmila skutečně prožívala evangelium v tom podstatném, domnívá se spisovatel.

A odkazuje na svědectví Kristiánovy legendy, jejíž vznik zasazuje do 10. století. (O dataci vzniku Kristiánovy legendy se vedou mezi odborníky spory a někteří historici zvažují dobu vzniku ve 12. až 14. století, pozn. red.)

„Kristián o ní říká to, co je vlastně podstatou evangelia. Osobnosti jako Ludmila, Alžběta Uherská nebo Anežka podávají svědectví, že podstata křesťanství je milosrdná láska k těm nejubožejším.

Poslechněte si celý audiozáznam rozhovoru Evy Hůlkové se spisovatelem Oldřichem Seluckým.

autoři: Eva Hůlková , marz
Spustit audio