Na Czech Pointu nám ověřili i evidentně zfalšovaný dokument na osmimilionový dluh. Je to tristní, varuje soudní znalec Závora

23. duben 2021

Je to neuvěřitelné, ale v experimentu, za kterým stál soudní znalec v oborech psychologie a forenzní identifikace pisatele Jiří Závora, dvě třetiny oslovených státních úředníků ověřilo padělanou listinu s nakopírovaným podpisem. Šlo v ní přitom o uznání osmimilionového dluhu. „Očekávali jsme vysokou chybovost, ale tohle byl pro nás šok,“ říká znalec v pořadu Hovory.

„Vycházeli jsme ze zkušeností, kterou jsme měli ve znalecké oblasti týkající se expertizy písma. Ten výsledek byl překvapivý,“ přiznává.

Experiment, ve kterém „neuspěly“ víc než dvě třetiny státních úředníků z 66 státních úřadů 14 českých měst, pokračuje dál. Podle Závory to ale nevypadá, že by se zatím něco zlepšilo.

Jiří Závora, host pořadu Hovory Vlastimila Ježka

„Reakce příslušných institucí nás ale zklamala snad ještě víc než samotný výsledek. Ministerstvo spravedlnosti sice hned i s notářskou komorou svolalo schůzku, řešili jsme možnost nápravy, ale naše nabídnutá ruka, jak to zlepšit, byla ne že přímo odmítnuta, ale považována za nadbytečnou,“ popisuje. 

Čekali, že přijdou alespoň nějaká školení úředníků a úřednic. „Bohužel něčemu podobnému současné výsledky neodpovídají.“ 

Byl to evidentní podvrh, stejně prošel

Soudní znalec Závora ale varuje, protože úředně ověřená kopie má úplně stejnou platnost, jako originál.

„Lidé se po uveřejnění výsledků experimentu mylně domnívali, že po úřednících chceme nějaký expertizní výkon. Tak to není. Šlo jen o to, aby rozeznali, jestli se jedná o originál listiny, protože ověření originálu má ve výsledku právní konsekvence, tedy platnost jako u originálu.“ 

Čtěte také

Přitom v experimentu nefiguroval sofistikovaně zfalšovaný dokument, naopak – šlo o to, jestli zvládnou posoudit prvopis, nebo ne.

„Postačila by jim k tomu jen běžná lupa, aby poznali, jestli je to tisk, anebo podpis. Ale to se bohužel neděje ani dnes. Náš padělek byl přitom velmi špatný, úřednicím by stačilo, aby se na něj dobře podívaly běžným okem. Přesto byl výsledek tristní,“ tvrdí Závora.  

„Nejlepší výsledky“ a stoprocentní ověření zfalšovaného dokumentu, ve kterém šlo o uznání osmimilionového dluhu, získal v experimentu průměrně oblečený člověk středního věku u vesnického Czech Pointu.

Máme se bát? „Bezmocnost toho, kdo se dostane do situace, kdy proti němu někdo v občanskoprávním řízení uplatní údajně ověřenou kopii, která tak říká, že existoval originál například na uznání dluhu, je velká,“ odpovídá.

Čtěte také

„Já jako znalec mohu asi z nějaké kvalitnější kopie říct, ano, to je kopie podpisu. Ale znalec na technickou expertizu většinou nebude s to vyjádřit se, jestli to byla montáž, nebo ne. Ale protože je na té listině doložka úřadu, tak se má za to, že úředník postupoval správně – tedy že nějaký originál opravdu existoval. Takže se dostáváme do patové situace, protože se nám tady míchá právní otázka s tou neřešitelnou technickou,“ dodává Jiří Závora. 

Vysvětluje i důvody, proč se vůbec do podobného experimentu pustili: „Domnívám se, že publikováním experimentu udržuje advokáty a soudce v jakési větší obezřetnosti, což byl náš cíl. Tedy pokud se o tom vůbec dozvědí.“

Czech Point, úřad, úřednice, administrativa

Celý rozhovor se soudním znalcem a znalcem lidského písma si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Vlastimila Ježka.  

autoři: Vlastimil Ježek , lup
Spustit audio

Související