Státní správu už neobsazují odborníci, ale lidé na základě politických dohod, říká Vobořil o své nástupkyni

13. srpen 2018

Vládní protidrogový zmocněnec Jindřich Vobořil skončil z osobních důvodů ve funkci. Po osmi letech a spolupráci s pěti premiéry. Rozhodl se tak prý kvůli neustálému dojíždění z Brna a svým dětem, kterým se chce víc věnovat.  

Odešel sám, ale svou nástupkyni v úřadu Jarmilu Vedralovou kritizuje. Už dřív řekl, že „je to nejhorší možná volba, jaká mohla být“. Prý rozhodně nejde o nějakou osobní animozitu, ale o odbornost jeho nástupkyně.

„S kolegyní Vedralovu spolupracujeme mnoho let. Na ministerstvu zdravotnictví sedí už nějakých 17−18 let. Nikdy jsme se nedokázali shodnout na nejzákladnějších věcech, které by bylo potřeba (v protidrogové oblasti) udělat,“ říká Vobořil na adresu nové šéfky státní protidrogové politiky.

Nic kloudného z ní nikdy nevypadlo

Vedralová: Nejsem si jistá, jestli legalizace konopí je správná cesta

drogy, cigareta, stříkačka

Jarmila Vedralová se na své nové pozici vedoucí odboru protidrogové politiky na Úřadu vlády setkává s kritikou odborné i laické veřejnosti. Jak snáší kritiku, která se proti jejímu jmenování zvedla? S jakými názory do funkce nastupuje?

Ministerstvo (a Vedralová) prý vždy nad odbornými problémy sedělo mnoho let. „Navíc způsobem, který nebyl vidět, nebyl slyšet. Nic kloudného z toho nikdy nevypadlo. Do výběrového řízení na šéfa úřadu se ale taky přihlásili dva lidé, které dobře znám. Jsou proaktivní a jde jim o věc,“ dodává dnes už bývalý protidrogový zmocněnec.

Sama Vedralová k tomu už dřív v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu řekla: „Zaznamenala jsem i kladné názory, přišlo mi nespočet gratulací.“

Tady jde jen o politiku...

Mezi její kritiky ale nepatří jen Vobořil, ozvaly se i některé neziskové organizace a taky Pirátská strana. Vobořil je ale asi nejhlasitější. „Jsem v tuto chvíli mimo úřad, a říkám, co si myslím. Konečně si to mohu dovolit.“

Je také přesvědčen, že Jarmila Vedralová byla jako jeho nástupkyně vybrána politickým rozhodnutím. „Státní správu obsazují lidé podle politických dohod, ne podle svých odborností a zkušeností. A to je i příklad paní Vedralové. Už v prosinci za mnou přišli lidé z médií a ptali se, kdo je ta Vedralová, která mne má zastoupit. Vysvětlete mi, jak je to možné?“

Máme třetí nejlevnější cigarety v EU, říká Jindřich Vobořil. Navrhuje vyšší spotřební daň

Vzdali byste se za 500 korun měsíčně cigarety?

Prodávání alkoholu, dostupnost tabáku nezletilým, nelegální drogy... To jsou některé z palčivých problémů ve společnosti, které by se měly řešit. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu na to upozorňuje protidrogový zmocněnec Jindřich Vobořil. Ten ale po osmi letech ve své funkci končí. Proč? A co bude v nové vládní strategii proti závislostem?

Zvolení Vedralové podle spekulací médií prý souvisí s jejím dřívějším členstvím v ČSSD. V rozhovoru Radiožurnálu k tomu Vedralová řekla: „Přihlásila jsem se do výběrového řízení, vybrala mě nezávislá komise. Mám pozastavené členství, a to na moji žádost… Několik měsíců, ne-li let,“ tvrdila.

„Víc se k tomu nechci vyjadřovat,“ říká Vobořil, protože jsou prý mnohem důležitější věcné argumenty proti Vedralové. „Když vidím, že v oblasti alkoholu a tabáku, kterou ministerstvo, v osobě Vedralové, řešilo tolik let, dnes ČR vyskakuje na těch nejhorších příčkách… To je ten důvod, proč svůj hlas zvedám a říkám, že to není nejlepší volba… Navíc, když ve výběrovém řízení byli lidé 100× lepší…,“ dodává Vobořil. 

Více si poslechněte v audiozáznamu pořadu.

autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.