Na Bali žijí stovky Čechů. Nejčastěji podnikají v cestovním ruchu

28. srpen 2018

Odhaduje se, že Čechů žije na indonéském ostrově kolem 500. Někteří využili možnosti práce na dálku, jiní se museli vzdát svého majetku v Česku, aby mohli začít s podnikáním.

Třicátník Vojtěch Macháček původně vyrazil objevovat svět. Nakonec se ale usadil na Bali, kde rozjel podnikání v cestovním ruchu. Do svého byznysu musel investovat skoro 200 tisíc korun a už za necelý rok se dostal do zisku.

Každý šestý Čech žije podle odhadů ministerstva zahraničních věcí mimo Českou republiku. Celkem je to 2,5 milionu lidí. Nejvíc žije v USA, Kanadě, Německu nebo Rakousku. Ale taky třeba na Bali...

Nedávné zemětřesení na ostrově Lombok ale Macháčkovo podnikání ukončilo, a tak se mladý programátor poohlíží po dalších možnostech. „Teď koukáme po dalších destinacích,“ říká a upřesňuje, že uvažuje například o Thajsku nebo Mexiku.

Indonésie – země smaragdových ostrovů

Chrám Borobudur

Seznamte se s kulturní a náboženskou různorodostí Indonésie. Poznáte vyhlášené památky, chrámy i přírodní lokality. Na přednášce Lubomíra Vacka v Náprstkově muzeu na Betlémském náměstí ve čtvrtek 19. ledna od 18 hodin.

Nový domov našli na Bali přibližně před třemi lety i manželé Pacak. Přijeli sem za klidnějším životem a podnikáním. Jak ale popisují, začít tady byznys nebylo vůbec jednoduché. Kromě nutnosti investovat asi 4 miliony korun, se museli vypořádat i s množstvím administrativních povinností.

„Všechny začátky jsou složité, ať už se jedná o vztahy nebo o podnikání. Prvně musíte mít víza – ta správná, pokud chcete podnikat – musíte si zařídit firmu. Nikdy vám nikdo neřekne všechno – že potřebujete tenhle a tenhle papír. Musíte obcházet co nejvíc institucí a získat co největší objem informací,“ vysvětluje Daniela Pacak. 

Investice se ale vyplatila a manželé dnes mají svůj vlastní resort, ve kterém organizují cestovatelům dovolené.

Spustit audio

Související