Myslím, že ještě tuto zimu budeme nosit roušky a respirátory, předpovídá provozní šéfka nanoSPACE

5. září 2021

Její firma podniká v nanotextiliích už téměř deset let, ale až pandemie její obraty vystřelila do závratných výšin. „Je to pro nás osobně náročné, za poslední rok jsme zažili všechny emoce od strachu, našení, smutku, radosti. Ale tak to v byznyse zkrátka chodí,“ říká provozní ředitelka společnosti nanoSPACE Lucie Konečná. „Byli jsme malinká firma, měli jsme jednoho zaměstnance. A když to přišlo, tak ze dne na den nám vyletěly objednávky z deseti na tisíce.“

„Měli jsme strach, aby to naši firmu nepoškodilo,“ vzpomíná Konečná. nanoSPACE vyráběl nanoroušky a respirátory už před pandemií, jenže teď začala nestíhat jak firma samotná, tak její dodavatelé.

Čtěte také

„Byl to obrovský boj. I lidsky. Jsme Jihočeši a tehdy jsme dostali informaci, že kolabuje českobudějovická nemocnice. Snažili jsme se pro ni zajistit nanoroušky,“ vrací se k loňskému jaru, kdy všichni šili roušky doma z toho, co bylo.

Poté se provoz firmy stabilizoval a začali stíhat. A to až do února, kdy vláda oznámila, že nosit doma vyrobené roušky už není možné, povinné jsou respirátory a nanoroušky. „To byl opět na pár týdnů výpadek,“ přiznává Konečná.

Ve firmě se snaží na podobné situace připravit tak, že studují zahraniční i domácí dění a pokouší se odhadnout, jak se bude epidemie vyvíjet.

„Už bychom chtěli dělat normální byznys. Ale už teď vidíme, že se lidé připravují na podzim, opět mají zvýšený zájem. Hodně u nás nakupují i firmy, které chtějí chránit své zaměstnance. Já myslím, že ještě tuto zimu budeme respirátory nosit,“ míní Konečná.

Poslechněte si celý pořad Řečí peněz.

Lucie Konečné se Václav Pešička zeptá i na to, jak firma vysvětlovala lidem rozdíl mezi obyčejnou a nanorouškou. Jak složité bylo z mála začít vyrábět hodně? Jaké jsou výhody nanooblečení?

autoři: Václav Pešička , kac
Spustit audio