Respirátory vyrábí skoro rok. Začal s tím poté, co s „neomezenými možnostmi“ sháněl respirátor týdny

21. březen 2021

Martin Ladyr je dnes asi největší tuzemský výrobce respirátorů. Firmu Good Mask založil poté, co sám nemohl loni na jaře sehnat respirátor. Dnes k výrobě využívá i linky, které Česku daroval Tchaj-wan. Peníze na rozjezd podniku získal Ladyr v důsledku toho, že ministerstvo financí oznámilo zrušení daně z nabytí nemovitosti. Ladyr totiž už dříve do nemovitostí investoval. „Takhle jsem od státu získal několik milionů korun, se kterými jsem nepočítal,“ přiznává.

„Tak jsem si řekl, že to je celkem vhodná příležitost to risknout,“ popisuje Ladyr, jak koupil první stroj na výrobu respirátorů z Číny, aniž měl s obchodováním s Čínou větší zkušenosti. „Byl úplně ten nejprimitivnější a řekl bych, že na dnešní poměry tak dvaceti třicetinásobně předražený.“

Čtěte také

Další výrobní linky firma postupně nakoupila a několik jich získala z Tchaj-wanu poté, co zemi navštívil šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). 

„Máme tam smluvní závazek, že pět procent produkce budou dary. Jednáme se starosty v Praze, s Českým červeným křížem, Charitou, kterým poskytujeme ne úplně nevýznamné množství respirátorů, které dále distribuují potřebným. A my to chceme navyšovat, aby byla darována většina produkce z těch tchajwanských linek,“ plánuje podnikatel.

Česká práce

Nápad na výrobu respirátorů dostal Ladyr loni na jaře. „Už roky vydávám časopis pro diabetiky a právě oni jsou pro covid-19 riziková skupina,“ jmenuje jeden důvod.

Čtěte také

„A za druhé, když jsem se loni vrátil z jarních prázdnin ze zahraničí, tak jsem mezi 10. až 24. březnem nemohl koupit jediný respirátor, nakonec jsem ho sehnal a stál mě 300 korun za kus. Když jsem se z toho šoku probral, říkal jsem si, jak je možné, že já – v Praze, s neomezenými možnostmi – nejsem něco takového schopen sehnat. A co teprve ti, co takové možnosti nemají. A postupně jsem si vyhodnotil, že FFP2 je pro běžný život to nejlepší, co můžete mít,“ popisuje, jak ho napadlo s respirátory podnikat. 

Filtrační materiály, které jeho firma používá, se také vyrábí v Česku. Ladyr se obrátil na Technickou univerzitu v Liberci. 

„Nasměrovali mě tím správným směrem – jednak ke snaze o tuzemskou soběstačnost, protože na jaře bylo problematické respirátory sehnat i z Číny. Na univerzitě mě propojili s výrobcem filtračního materiálu, který vychází z know-how univerzity. Celé to vzniklo v řádu dnů v takovém válečném režimu.“

A dodává: „Dnes máme rozjetý i projekt následné recyklace respirátorů. Objednali jsme recyklační linku, která by z toho odpadu mohla vyrobit surovinu, ze které uděláme klipy na držení respirátoru.“

Jak složité bylo spustit v podniku linky z Tchaj-wanu? Poslechněte si Řečí pěnez Nadi Bělovské s Martinem Ladyrem.

Spustit audio

Související