My nejsme na řadě, vy jste na řadě!

27. červenec 2006

Těžko říci, která z parlamentních "stovek" projevuje větší snahu patovou situaci rozbít a uvolnit tak dění na domácí politické šachovnici. Na prvý pohled se zdá, že aktivita vychází od trojkoalice, zatímco sociální demokraté, hovořící ale vlastně i za komunisty, jinak by oněch sto hlasů ve sněmovně přece levý blok neměl, více méně vše odmítá.

Zatím ani jednou nepostavila ČSSD kandidáta do volby předsedy sněmovny a zdá se, že v této praxi bude pokračovat i tento pátek. Jenomže ani ODS, lidovci a zelení toho zase tak mnoho nedělají, protože jsou si dobře vědomi, jak pevně mají svázané ruce. Navrhují sice tu a tam něco. A počátkem týdne dokonce přišli s dost absurdními deseti body převzatými z volebních slibů sociálních demokratů s tím, že by to mohl být základ budoucího vládního prohlášení. Což dost dobře nemohl Jiří Paroubek akceptovat, protože jde o sérii nerozpracovaných obecností. Pod které, jak koalice zjistila, se klidně může podepsat i uskupení pravo-zelené, aniž by je to k něčemu zavazovalo.

ČSSD sice na oko opustila tvrdé odmítání tolerance trojstranné Topolánkovy vlády, ale také nic víc. Paroubek neříká ne, ale i žádné ano. Stav zůstává úplně stejný jako v prvních minutách po vyhlášení volebních výsledků, k žádnému posunu nedošlo. Jak známo, vše stojí a padá s ukončením ustavující schůze sněmovny, tedy s volbou předsedy, po níž může následovat demise vlády, ustanovení dalších funkcí v dolní komoře a rozdělení zákonodárců do příslušných výborů, jmenování vlády nové, její příchod do Strakovy akademie a pak pokus získat důvěru poslanců. Jíž samozřejmě trojkolaice přislíbenu ani v nejmenším nemá a takový příslib se nejeví reálně. Grémium sociálních demokratů dnes také řeklo, že pokud ještě ve čtvrtek neobnoví trojkoalice jednání s ČSSD a nepředloží koncept rozpracování programových cílů i plán pro další rokování, není prý pokračování debaty o eventuální toleranci Topolánkovy vlády smysluplné.

Jenomže Trojkolaice dává galantně přednost svým rivalům: na tahu jsou prý oni. Podle Topolánka má ČSSD sdělit, za jakých podmínek je připravena umožnit trojkoalici vládnout. Odpovědět by mohl předsedovi ODS jakýkoliv laik: pokud možno za žádných. A tak vidina, že v pátek usedne za předsednický stůl ve sněmovně socialista Zaorálek, pro kterému staví koalice znovu lidovce Kasala, což se například nelíbí komunistům, je přinejmenším mlhavá. A ČSSD zjevně tlačí ODS k jednání o nějaké formě dvojstranného uspořádání. Pokud prý trojkoalice považuje svůj projekt za neživotný, občanští demokraté by měli "politicky realisticky" s demokraty sociálními zahájit hovor.

Možná, že o nějaké přechodné formě vládnutí a přípravě na mimořádné volby. Ve čtvrtek mimochodem, sdělilo ministerstvo financí, že červnové volby přišly stát na bezmála miliardu korun, přičemž zhruba polovinu z této sumy dostanou právě ODS a ČSSD. Ministerstvo také říká, že stejně drahé by byly i předčasné volby, ze kterých by pravděpodobně dvě nejsilnější strany opět silně profitovaly. To by sice mohlo vypadat lákavě, ale především sociální demokraté zatím o nové volby příliš nestojí, protože si nemohou být jistí, zda by je tentokrát neprohráli o něco větším rozdílem proto, že tak otevřeně vytvořili společný blok s KSČM. Onen "politický realismus", o němž hovoří grémium ČSSD, pak napovídá, že je optimálním řešením dohoda pouze s ODS. Na něco podobného nemají ale občanští demokraté od voličů mandát a kývnout by mohli až po té, co selže nějaký ten trojkoaliční pokus a každý pak uzná, co je jediné možné. Opakovat, že by se to mnohem snáze uskutečnilo s jiným vyjednavačem za ODS, je už pak skoro zbytečné.

Zřejmě nás tedy v nejbližších hodinách nic zásadního nečeká. Zejména my ve městech, kteří, lapáme v těch vedrech po dechu, si přitom říkáme: Jaká škoda, že dolní komora ještě nepracuje, protože by mohla coby svůj první a velmi urychlený akt přijmout zákon o siestě. Uznejte, že by to bylo báječné. Politikové by po delší době vypadali aspoň na chvíli užitečně. A legitimní odpolední odpočinek za staženými žaluziemi by jim třeba také prospěl.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci http://www.rozhlas.cz/cro6/audio/ Radio na přání

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.