Může klimatickému summitu COP28 předsedat přední producent fosilních paliv?

3. prosinec 2023

Klimatický summit COP28 letos hostí Dubaj. Naléhavý boj za ukončení používání fosilních paliv tak vedou Spojené arabské emiráty, jejich ekonomika ale stojí a padá právě s těžbou ropy a zemního plynu. Španělský deník El País se proto ptá, jestli tento paradox může ovlivnit výsledek celého jednání.

V otázkách boje proti klimatickým změnám je tisíckrát snazší dohodnout se na tom, co začít dělat než s čím rychle přestat. Aby globální oteplování nepřekročilo bezpečnostní limity stanovené Pařížskou dohodou, musí světová ekonomika přestat vypouštět skleníkové plyny do atmosféry během druhé poloviny 21. století.

COP28 má vyzvat k celosvětovému ztrojnásobení produkce energie z obnovitelných zdrojů do konce desetiletí.

To se podaří jen v případě, že se lidstvo urychleně začne odklánět od fosilních paliv, která jsou hlavním zdrojem emisí.

Čtěte také

Spojené arabské emiráty mají něco málo přes 9 milionů obyvatel a skoro třetina příjmů monarchie závisí na ropném a plynárenském průmyslu.

Už před zahájením summitu panovala shoda na tom, že COP28 vyzve k celosvětovému ztrojnásobení produkce energie z obnovitelných zdrojů do konce tohoto desetiletí. Skupina G20 tento cíl přijala na svém zářijovém zasedání v Indii.

Čína a Spojené státy ho před několika dny také podpořily ve společném prohlášení. Odborníci považují tento cíl za dosažitelný díky pokroku na poli solárních a větrných technologií.

Boj o fosilní paliva 

Stanovení těchto pravidel je ale ta jednoduchá část. Složitější bude shodnout se na tom, s čím lidstvo musí přestat, a to je konec využívání fosilních paliv. Podle španělské delegace to bude nejtěžší bitva letošního summitu.

Čtěte také

Zavádění obnovitelných zdrojů energie ve světě sice nabírá na rychlosti, země produkující fosilní paliva ale zatím neuvažují o omezení těžby ropy, plynu a uhlí.

Nedávná studie sponzorovaná Programem OSN pro životní prostředí varovala, že vlády těchto států mají v plánu v roce 2030 těžit víc než dvojnásobné množství fosilních paliv, než jaké by bylo slučitelné s omezením oteplování na 1,5 stupně.

Spojené arabské emiráty plánují mnohamilionové investice, aby během tohoto desetiletí rozšířily těžbu. Letošní summit provázejí kontroverze od chvíle, kdy bylo oznámeno, že konferenci bude předsedat ministr průmyslu Spojených arabských emirátů Sultán Džábir, který je současně generálním ředitelem osmé největší ropné společnosti na světě.

Britská BBC zveřejnila dokumenty, které naznačují, že předsednictví by mohlo konferenci využít k rozšíření svého podnikání. Něco takového by bylo v rozporu s pravidly OSN pro klimatické summity.

Čtěte také

„Tato obvinění jsou nepravdivá a nekorektní,“ ohradil se Sultán Džábir. Prohlásil, že zveřejněné dokumenty nikdy neviděl ani nepoužil při svých jednáních. Dodal, že Spojené arabské emiráty nepotřebují předsednictví COP28 k tomu, aby uzavřely obchodní dohody a navázaly obchodní vztahy.

„Musíme si uvědomit, že tyto konference jsou výsledkem mnohostranného procesu, ve kterém se ke všem zemím přistupuje stejně,“ vysvětluje Manuel Pulgar, bývalý peruánský ministr životního prostředí, jenž předsedal summitu konanému v jeho zemi v roce 2014.

„Nejmenší ekonomiky světa musí být vyslyšeny stejně jako ostatní,“ doplňuje Laurence Tubianaová, jedna z architektek Pařížské klimatické dohody. Zdůrazňuje, že systém COP činí všechny země odpovědnými za změnu klimatu, protože je to problém, který se týká všech, tedy i států produkujících fosilní paliva.

Čtěte také

Jak připomíná peruánský exministr Pulgar, v roce 2018 hostily summit polské Katovice. Stejně jako je Dubaj spjatá s ropou, jsou Katovice spojené s těžbou uhlí. Polské plány na boj proti změnám klimatu se navíc v rámci Evropské unie nedají označit za zrovna ambiciózní, doplňuje list.

Teoreticky by předsednictví COP mělo být neutrální. „Musí zastupovat globální zájmy, nikoliv zájmy své země," podotýká Pulgar s tím, že pokud se naruší důvěra v předsednictví summitu, COP se zhroutí.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Svět ve 20 minutách, připravily Marie Pochobradská a Tea Veseláková. 

autoři: Marie Pochobradská , Tea Veseláková
Spustit audio

Související