Muslimové, protestanti a katolíci musí zlu čelit společně, vyzývá papež

26. listopad 2015

Papež František dnes v Nairobi důrazně odsoudil radikalizaci mladých lidí, z nichž se stávají extremisté.

"Naší společnou vírou je, že Bůh, jemuž se snažíme sloužit, je Bohem míru, jeho svaté jméno nesmí být nikdy zneužíváno k ospravedlňování nenávisti a násilí," prohlásil podle agentury AFP nejvyšší představitel katolické církve.

Při setkání s představiteli různých církví na apoštolské nunciatuře (velvyslanectví Vatikánu) v keňské metropoli v této souvislosti vyzval muslimy, protestanty a katolíky, aby tomuto zlu čelili společně.

„Papež se snaží o dialog. Povzbudit jak místní církve, tak i představitele různých náboženství, aby násilí bylo vystřídáno snahou o rozhovor a porozumění,“ říká Jaroslav Lorman, morální teolog z Katolické teologické faktulty UK.

Papež František přiletěl do Keni a zahájil tak svou cestu do tří afrických zemí. Další zastávkou bude Uganda, po níž bude následovat Středoafrická republika.

„Snaha o porozumění křesťanských denominací v Africe, alespoň v rámci určitého dialogu a snahy naslouchat si, probíhá už po staletí. Papež František sám jde příkladem, jak se snaží budovat dialog,“ říká k papežovým snahám teolog Jaroslav Lorman.

V Africe žije v současné době 370 milionů křesťanů, což je 41 % africké populace. Asi 15 % populace tvoří katolíci, 11 % tvoří svobodné a evangelikální církve, 5 % tvoří církev anglikánská a 4 % církve pravoslavné.

Dalších 40 % populace jsou muslimové, především na severu a na západě Afriky. Asi 15 % lidí jsou členy tradičních afrických náboženství. Necelé 1 % populace o sobě tvrdí, že je bez náboženského přesvědčení.

Posleství pepaže Františka ale není určeno jen lidem žijícím v Africe.

„Poselství, které je vyřčeno v Africe, je sledováno po celém světě. Radikalizace v souvislosti s náboženstvím je jev, který v Evropě sledujeme v přímém přenosu. Toto poselství je nesmírně důležité pro celý svět,“ uzavírá teolog Lorman.

autoři: Ivana Navrátilová , Jana Tupá
Spustit audio