Musk prý na Twitteru plánuje změny v zájmu politické neutrality a svobody slova. Považuji to za marketingové žvásty, míní Václav Moravec

23. listopad 2022

Je to téměř měsíc od převzetí Twitteru miliardářem Elonem Muskem. Nejbohatší muž světa následně kvůli snižování nákladů propustil zhruba polovinu zaměstnanců a spustil také systém předplatného. O víkendu odblokoval účet Donalda Trumpa, kterému přístup na platformu znemožnili její bývalí majitelé po událostech kolem prezidentských voleb 2020. Účet obnovil také kontroverzní americké republikánské poslankyni Marjorie Taylorové Greeneové – šiřitelce dezinformací o covidu-19.

Hosté:
David Slížek, šéfredaktor serveru Lupa.cz, spolupracovník Českého rozhlasu
Jakub Rož, zakladatel společnosti Flow Media
Marek Vránka, Institut komunikačích studií a žurnalistiky na FSV UK
Václav Moravec, moderátor České televize a akademik

Elon Musk také naznačoval, že na jedné z největších sociálních sítí světa plánuje změny v zájmu politické neutrality a posílení svobody slova. „Považuji to spíš za marketingový žvást. Stejně jako svého času Mark Zuckerberg říkal, jak Facebook bude komunitou, která bude posilovat demokracii a participaci veřejnosti,“ komentuje novinář a moderátor Václav Moravec.

„A podívejte se, co se po desetiletém patnáctiletém fungování sociálních sítí děje ve veřejné sféře. Mrzí mě, že všechny ty diskuse, které vedeme kolem Muska, Twitteru a jiných sociálních sítí, nás nevedou k hlubší úvaze, že sociální sítě nejsou jen byznys.“

Způsob komunikace na sociálních sítích je spíše afektujícím způsobem komunikace, způsobem, kde převažují emoce.
Václav Moravec

Moravec připomíná, jak jsou regulována veřejnoprávní média, ale i ta soukromá. „ A jaká je snaha kultivovat sociální sítě? Jde pouze o byznys? Ne, jsou novou formou veřejné sféry. A to je to, co si myslím, že zapadá a je to překryto právě marketingovými řečmi pánů, kteří sociální sítě vlastní.“

Některé firmy zatím pozastavily na Twitteru inzerování a uvádějí, že se obávají vzrůstu počtu nenávistných projevů na této sociální síti.

Čtěte také

„Způsob komunikace na sociálních sítích je spíše afektujícím způsobem komunikace, způsobem, kde převažují emoce… Je to prostě štěbetání. Překlad názvu Twitteru je, myslím, velmi odpovídající.“

„Je dobře, že máme ekonomické nástroje – migraci nás uživatelů a i inzerentů Twitteru –, jak donutit ty, kteří si s námi hrají a myslí si, že sociální síť je jejich, aby pochopili, že uživatelé mohou hlasovat nohama a odejít,“ dodává Václav Moravec, který mimo jiné působí na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Jak Elon Musk s Twitterem zachází a co s ním plánuje? Hrozí odliv uživatelů nebo naopak nárůst počtu účtů šířících dezinformace? Prodělává skutečně stamiliony denně kvůli odlivu inzerentů? A stojí za tím aktivisté, jak Musk tvrdí? Poslechněte si celé Téma dne. Moderuje Renata Kropáčková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.