Mumie s komplikovaným účesem

27. březen 2015

Kanadským vědcům se podařilo rekonstruovat ze tři dochovaných mumií vzhled obyvatel starého Egypta.

Přibližně dvacetiletá dívka nebyla z dnešního hlediska žádný čahoun. Měřila asi 157 centimetrů. Mezi starými Egypťany se ale rozhodně neztrácela. Možná i díky složitému účesu. Dva dlouhé prameny vlasů ze střední části hlavy si stahovala dozadu a splétala je do copů, z kterých si pak na temeni hlavy vytvořila jakýsi drdol.

Velmi podrobný pohled na pozoruhodný účes odhalilo kanadským vědcům vyšetření mumie staré zhruba 2000 let pomocí nejmodernějšího počítačového tomografu. Historici se domnívají, že módní hit udělala z tohoto komplikovaného účesu římská císařovna Faustina I. (105 až 141 n.l.).

Počítačový tomograf poskytl dostatek podkladů i pro hodnověrnou rekonstrukci tváře. Tohoto úkolu se ujala výtvarnice Victoria Lywoodová z John Abbott College, která má bohatou zkušenost s vytvářením portrétů pro potřeby policejních pátrání. Kromě mladé dívky s nevšedním účesem se jí podařilo rekonstruovat vzhled dvou dalších egyptských mumií ze sbírek Redpath Museum při montrealské McGillově universitě. Do Kanady byly všechny tři mumie dovezeny před dvěma staletími z egyptských Théb.

Druhá rekonstrukce odhalila podobu „bělovlasé matróny“. Ta se sice nedožila padesátky, ale už jí stačily zešedivět vlasy. Zemřela někdy mezi rokem 230 až 380 n.l., tedy v období, kdy už se mumifikace přestávala v Egyptě používat a začínaly převládat pohřby v římském stylu.

Bělovlasá matróna trpěla problémem, který byl mezi jejími současníky v Egyptě celkem běžný – zubním kazem. O některé zuby přišla, takže dávala světu na odiv četné mezery v chrupu. Mnohem závažnější pro ni však byla zánětlivá ložiska, čili abscesy, které se jí po zkažených zubech vytvořily v dásních.

Třetí obyvatel Egypta, jehož podobu Victoria Lywoodová oživila, byl muž. Zemřel, ještě než dosáhl věku 30 let. Příčina jeho smrti je jasná – těžký zánět tzv. maxilárních dutin, jež se nacházejí v horní čelisti v blízkosti nosu. Zánět se do dutin rozšířil ze zubů zničených zubním kazem. V posledních dnech života měl mladík dokonce přímo v jedné velké „díře“ v zubu vmáčknutou lněnou „ucpávku“ nasycenou léčivou mastí.

Poznatky získané při průzkumu mumií počítačovým tomografem zveřejnil tým vedený Andrewem Wadem z University of Western Ontario ve vědecké časopise RadioGraphics.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo Českého rozhlasu Leonardo, který měl premiéru v pátek 1.2.2013 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.