Mrtví novináři

9. duben 2003

Práce válečného zpravodaje nepatří mezi bezpečná povolání a bylo by s podivem, kdyby mezi mrtvými a zraněnými v Iráku nebyli i žurnalisté. Zatím jich zahynula desítka a několik je nezvěstných. Někteří byli zasaženi v přestřelkách, jiné zahubily miny anebo je postihly nehody.

Největší pozornost ovšem zatím vyvolala včerejší střelba amerického tankisty na hotel Palestina, ve kterém novináři v Bagdádu bydlí a pracují. Mezinárodní federace novinářů označila za zvlášť šokující, že se na hotel s novináři útočí ve válce, která byla vyhlášena ve jménu demokracie. Američané, kteří včera zabili dva kameramany ve zmíněném hotelu a dalšího při útoku na redakci katarské televize Al-Džazíra, tvrdí, že odpovídali na střelbu. Tu ovšem novináři v hotelu neslyšeli a novinář televize France 3, který akci dokumentoval, řekl, že se nejednalo o reflexivní střelbu. Novináři Al-Džazíry pak soudí, že to, že jsou specifickým terčem amerických útoků, je trestem za to, že ofenzívu Američanů nelíčí pozitivně. Pozůstalým po včera zabitých novinářích a jejich kolegům může být útěchou, že nad jejich smrtí vyjádřila lítost mluvčí Pentagonu, a mohou být rádi, že s nimi není nakládáno jako s novináři iráckými. Těm se za bombardování pracoviště nikdo neomlouvá, neboť z pohledu Američanů referují o situaci neobjektivně.

Vybombardováním televizních vysílačů se prý znemožnilo irácké vládě zneužívat televizi k propagandě, takže by svět měl zřejmě děkovat obsluze bombardérů za obranu svobody slova. Problém je v tom, že i mezi americkými novináři se diskutuje, zda šest set reportérů integrovaných do amerických jednotek nedělá místo novinařiny propagandu. Určitě je těžké být objektivní, když člověk popisuje válku z tanku. To kameraman agentury Reuters se americkému tanku podíval do hlavně. Objektivně a naposled.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.