Možná, že byl Babiš ml. poslán na Krym k moři za sluníčkem. Přece tam nebyl zavlečen nějakými agenty, říká Dolejš z KSČM

14. listopad 2018

Po zveřejnění výpovědi Andreje Babiše mladšího pro Seznam Zprávy chtějí opoziční strany demisi premiéra. Důležitou roli tak teď budou mít dva hráči: koaliční ČSSD a KSČM, která ve Sněmovně vyslovila vládě důvěru.

Jindřich Šídlo: Neodvolatelný Okamura

Jindřich Šídlo

Kdybych to dnes chtěl vzít stručně a poněkud sebestředně, stačilo by ocitovat komentář, který jsem pro Český rozhlas napsal loni v listopadu. Ale stačí jen titulek: Okamura nepatří do vedení Sněmovny.

Dnes ráno proběhla schůzka předsedy KSČM Vojtěcha Filipa a Andreje Babiše (ANO). „Větší detaily nemám, protože to nejdřív musí premiér probrat se svým koaličním partnerem sociální demokracií,“ říká komunistický poslanec Jiří Dolejš, který byl do dubna 2018 i místopředsedou strany.

„Pro nás je podstatné, že premiér nevidí důvod k odstoupení a těžiště dalšího vysvětlování se teď bude spíš pohybovat v oblasti práce orgánů činných v trestním řízení. Do toho ale Babiš, jako osoba stíhaná, příliš vstupovat nebude. Ani by neměl,“ dodává poslanec.

Babišův konec v čele vlády dnes žádá šest opozičních stran. Koaliční ČSSD zatím své definitivní slovo neřekla. Co KSČM? Celá situace se podle Dolejše ještě bude asi i dost razantně vyvíjet.

Okamura ochotně přiskočil

Babišův syn byl na Krymu perfektně uklizen, české orgány tam mají špatný přístup, tvrdí analytik

Andrej Babiš mladší serveru Seznam Zprávy řekl, že ho Protopopov držel v Sevastopolu a Jaltě na Krymu. „Taky mě držel v Moskvě. Do okupovaného Krymu mě vzal z Moskvy na ruské vízum v pasu,“ řekl Babišův syn

Syn premiéra Andreje Babiše prohlásil, že byl proti své vůli odvezen na Krym. Na skrytou kameru to zaznamenali novináři TV Seznam. Otec podle Andreje Babiše ml. chtěl, aby kvůli kauze Čapí hnízdo zmizel z Česka. Předseda vlády na včerejším briefingu odmítl slova o únosu a zmínil, že jeho syn odjel ze země dobrovolně.

„I kdyby došlo k vyslovení nedůvěry, tak by ten, kdo to vyvolá, taky měl říct plán B. Ale i to hlasování je otevřené, protože víme o 92 hlasech, které naprosto nestačí. Já o žádném takovém plánu B nevím. Krom toho, že Okamura ochotně přiskočil s tím, že by rád nahradil případný odchod ČSSD. Ale vláda ANO opřená o SPD Tomia Okamury je asi z těch horších a asi by vyvolala další diskuze a nové problémy,“ myslí si poslanec.

Celé je to prý ale pouhá spekulace, protože důležité by bylo, koho by prezident pověřil sestavením případné nové vlády.

„Kdyby to byl znovu předseda vítězného ANO, tak je otázka, v jakém formátu. Jestli by to byla menšinová vláda pouze hnutí ANO a jak by se rozhodla ČSSD. Jestli by už nechtěli hrát roli vládní, ale ani podporující. To je taky s velkým otazníkem a taky je to velký rozdíl. A ještě něco úplně jiného je vláda s SPD… Takovou vládu, opřenou o extremistickou stranu, ale já osobně vnímám jako velmi problematickou,“ tvrdí Dolejš s tím, že ale rozhodně nemluví za celou KSČM.

Stojí to na dvou bodech

V kauze syna premiéra Babiše musíme chtít vysvětlení. Koaliční vládnutí je bezpochyby v ohrožení, říká hejtman Bernard (ČSSD)

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD)

Hejtman Plzeňského kraje a člen ČSSD Josef Bernard vrátil pamětní medaili od Českého svazu bojovníků za svobodu. Od svého stranického vedení chce, aby žádalo od Andreje Babiše vysvětlení k nejnovějším událostem kolem jeho syna Andreje.

Na čem prý ale strana rozhodně staví, a to už od začátku, je předpoklad, že případ trestního stíhání premiéra nebude nijak ovlivňován a že obsah tolerančního patentu bude zohledněn při samotném vládnutí. „To se průběžně víceméně děje, přestože nás čeká jistý audit podmínek,“ upřesňuje.

Podle Dolejše se po zveřejnění celého rozhovoru s Babišovým synem vlastně nic nového neděje. „Zatím jsme se u mediálních tahanic nedozvěděli nic nového. Už v době, kdy se Sněmovna bavila o jeho vydání k trestnímu stíhání, jsme věděli, že je premiérův syn klíčovou osobou. Že se ale taky nedostavil na policii ze zdravotních důvodů. Takže z našeho pohledu nic nového.“ A ani informace o údajném únosu Babiše mladšího na Krym?  

Proč Krym? K moři, na sluníčko

„Je jasné, že je tam nějaký psychický problém a že to můžeme chápat i tak, že si ten výlet bere s odstupem času jinak. Ale to se dostáváme do roviny melodramat. Dovedu si představit rodiče, který pošle syna k moři za sluncem,“ odpovídá Dolejš.

A to prý klidně i na Ruskou federací anektovaný Krym, protože „on tam přece nebyl zavlečen nějakými agenty, ale byl se prostě podívat k moři. Kdyby mě někdo poslal k moři, tak je mi jedno, jestli to je Andalusie nebo Rimini… Jestli mu to doporučil lékař, a jestli nakonec skončil ve Švýcarsku, kde bude mít péči na úrovni sanatoria… Babiš si to může dovolit, a to na rozdíl od většiny lidí, kteří mohou o takovém odpočinku jen snít,“ řekl doslova komunistický poslanec Jiří Dolejš.   

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.