Ivan Hoffman: Opět Babiš

14. listopad 2018

Vše nasvědčuje tomu, že se příští týden opozice pokusí vyslovit nedůvěru vládě.

Aby uspěla, potřebuje přesvědčit devět koaličních poslanců, že rozhovor pořízený novináři ve Švýcarsku se synem premiéra, je důvodem k předčasným volbám.

Petr Hartman: Sociální demokraté a komunisté pomáhají vládnout trestně stíhanému premiérovi

Andrej Babiš

Mýlit se je lidské. Když má člověk štěstí, může svoji chybu napravit. Instalovat do čela vlády člověka, který čelí trestnímu stíhání, lze považovat za omyl.

Kaše, která je nyní nestravitelně horká, ovšem bude chladnout a za týden toho budou při svém rozhodování koaliční poslanci zvažovat víc, než jenom nové okolnosti staré dotační kauzy.

O Andreji Babišovi beze zbytku platí, že co ho nezabije, to ho posílí. Děje se tak opakovaně, proto by nebylo velkým překvapením, pokud by posílen přežil i aktuální skandál.

Doma nic důležitého neuteče

To ovšem nic nemění na povinnosti novinářů pídit se po pravdě a kontrolovat politikům skříně při podezření na nějaké kostlivce. A pokud jde o opozici, ta má přímo v popisu práce průběžně testovat odolnost koalice a pokoušet se svrhnout vládu.

Ondřej Konrád: Není krize jako krize

Čapí hnízdo a premiér Andrej Babiš (ANO)

Srovnávat nesrovnatelné samozřejmě nelze. Ale přece jen se v úterý dopoledne leckomu musela vybavit vzpomínka na běh událostí z června před pěti lety.

Když vedle sebe svorně stáli opoziční předsedové na tiskové konferenci a vyzývali Andreje Babiše k demisi, přiznali novinářům, že nemají promyšleno, co bude po případném pádu vlády následovat.

Správně ovšem konstatovali, že to ani promyšleno mít nemusí, neboť úplně stačí držet se ústavy, která na tuto eventualitu pamatuje.

Ivan Hoffman

Dojde-li k vládní krizi, nestane se nic jiného, než že voliči nově politikům rozdají karty. Politici mají vždy sklon věřit, že budou lepší, než minule.

Ti opoziční si navíc myslí, že nemají co ztratit a pokud jde o Andreje Babiše, hrozí mu situace, na kterou má know-how a kterou už několikrát úspěšně zvládnul. I proto asi nepanikaří a věnuje se zahraniční agendě s tím, že mu doma nic důležitého neuteče.

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio