Mluvte s dětmi, co dělají na internetu. Česko tady vychází hodně špatně, nabádá vědec

15. prosinec 2021

Rodiče by měli se svými dětmi o jejich chování na internetu co nejvíc mluvit. Přesně to ale bohužel příliš nedělají, upozorňuje profesor Masarykovy univerzity David Šmahel. Ve svém aktuálním výzkumu se snaží zjistit, jak moderní komunikační technologie ovlivňují životy mladých lidí.

Brněnští vědci v rámci svého výzkumu dokonce vyvinuli vlastní mobilní aplikaci. Umožňuje sledovat, jakým způsobem teenageři svůj mobil používají.

„Sledujeme například, kdy mají zapnutou a vypnutou obrazovku, jaké používají aplikace, jak dlouho je používají. Někteří nám dokonce poskytují i snímky své obrazovky, které se pak také budeme snažit analyzovat,“ vysvětluje vedoucí výzkumného týmu Šmahel.

Česko vyšlo jako země, kde rodiče s dětmi o používání internetu nejméně hovoří.
David Šmahel

Mobilní aplikace zároveň všem zhruba dvěma stům účastníků studie pravidelně posílá krátké dotazníky, které měří jejich aktuální rozpoložení.

„Měříme, jak se daný adolescent cítí. Díky tomu můžeme sledovat krátkodobí dopad používání technologií. Například, když používal sociální sítě třeba hodinu nebo dvě předtím, než vyplnil dotazník, tak jestli to mělo nějaký vliv na jeho aktuální náladu.“ 

Čtěte také

Přesně to je i cílem celého výzkumu: Líp porozumět tomu, jaký dopad mají technologie na život teenagerů. To je možné pouze za předpokladu, že vědci sledují vývoj vztahu v čase – v tomto případě po dobu více než jednoho roku. 

„Díky tomu můžeme mluvit o kauzalitě: Jestli určitý způsob používání internetu měl negativní vliv na životní pohodu. Nebo to bylo spíš tak, že nižší životní spokojenost vedla k určitému používání technologií,“ přibližuje Šmahel.

Jak vypadal experiment?

Součástí výzkumného projektu je i několik experimentálních studií, ve kterých vědci v online prostředí uměle vytvoří určitou situaci – a sledují, jak na ni budou adolescenti reagovat. 

V jednom experimentu je například vědci konfrontovali s agresivními komentáři. Některé byly pod fotografií štíhlé dívky, jiné pod fotografií dívky s mírnou nadváhou.

„Když jsme to porovnali a podívali se na to, jak dospívající hodnotili komentáře u obou dívek, tak se bohužel ukázalo, že měli tendenci u dívky s nadváhou říct, že ty komentáře byly zasloužené a dívka si o to sama řekla,“ popisuje průběh experimentu Hana Macháčková z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

Mluvte s dětmi o tom, co dělají na internetu. Snažte se pochopit, co a proč tam dělají.
David Šmahel

Rozsáhlý pětiletý výzkum je momentálně zhruba v polovině. Už teď je nicméně zřejmé, že každý teenager se v online prostředí chová trochu jinak, preferuje různé sociální sítě a přistupuje k nim odlišně. A to je potřeba zohlednit.

Čtěte také

„Strašně záleží na detailu používání technologie. Neexistuje jedna nebezpečná – nebo naopak bezpečná – sociální síť. Vždycky záleží na tom, jak technologie používáme, ať už je to sociální síť, počítačové hry nebo cokoliv jiného. Stejná věc může být skoro vždycky negativní, ale i pozitivní,“ vysvětluje Šmahel. 

Situace českých teenagerů je podle něj v jednom ohledu specifická – a to bohužel v tom negativním slova smyslu.

„Česko vyšlo jako země, kde rodiče s dětmi o používání internetu nejméně hovoří. A to je velká chyba. Kdybych měl dát jedno doporučení, tak bych rodičům řekl: Mluvte s dětmi o tom, co dělají na internetu, ptejte se jich, co je tam zajímá. Snažte se pochopit, co a proč tam dělají,“ uzavírá David Šmahel.

Celý příspěvek Filipa Rambouska si poslechněte v audiu.

autor: Filip Rambousek
Spustit audio

Související