Mluvčí Tálibánu: V Afghánistánu budeme mít inkluzivní islámskou vládu

20. srpen 2021
Výrok týdne

Před pár dny a po rychlém postupu zemí a obsazení velkých měst vstoupilo radikální islamistické hnutí Tálibán do afghánské metropole Kábulu, kde se ujalo moci. Co si představit pod oznámením, že zavedou inkluzivní islámskou vládu?

Během své první vlády v zemi v letech 1996 až 2001 uplatňovalo hnutí striktní verzi islámského práva šaría. Cizoložství se trestalo kamenováním, krádež useknutím končetiny a vražda trestem smrti. Ženy se na veřejnosti mohly pohybovat pouze zahalené, nemohly docházet do zaměstnání ani škol.

Budeme mít afghánskou inkluzivní islámskou vládu, na které se budou podílet všichni Afghánci.
Suhajl Šahín, mluvčí Tálibánu v rozhovoru pro BBC

Ani odborník na islám Petr Pelikán neví, co mohl Tálibán zmínkou o inkluzivním státu myslet. „Asi se někde dívali do zahraničních materiálů a snaží se používat moderní slova,“ domnívá se. „Zřejmě se snaží naznačit, že jejich vláda bude obsahovat jiné elementy než jen vítěze vojenského křídla,“ doplňuje ve Výroku týdne.

Právo šaría?

Bude Tálibán uplatňovat striktní verzi islámského práva šaría? „Asi řeknu kacířskou myšlenku, ale nebýt tlaku ze zahraničí, tak v politice zdaleka tolik žen nebude. Zahraničí jim tam vneslo kvóty, které Afghánci ani nechtěli, a tak se to určitě vrátí,“ odpovídá Pelikán.

Čtěte také

Bývalý novinář a pedagog Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček dodává, že „tentokrát se Tálibán chová trochu jinak. Snaží se uklidnit světovou i domácí veřejnost. Myslím, že se v mnoha ohledech bude chovat jinak než v 90. letech. Tehdy to bylo jen pokračování občanské války a ta jejich brutalita byla jen reakcí na válečné poměry“.

Výrok týdne s Lucií Vopálenskou najdete v audiozáznamu. Analyzují odborník na islám Petr Pelikán a vedoucí Centra pro studium Blízkého východu Metropolitní Univerzity Praha Břetislav Tureček.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související