MINISTŘI V ZAPOMNĚNÍ: Byl jsem nejmladší člen vlády sebevrahů, vzpomíná Miloš Kužvart

10. srpen 2016

Pamatujete si na Miloše Kužvarta? Bývalého ministra životního prostředí v sociálnědemokratické vládě premiéra Miloše Zemana vám připomeneme v dalším díle seriálu Ministři v zapomnění. Miloš Kužvart byl ve funkci celé čtyřleté období, od roku 1998 do roku 2002. Později z ČSSD vystoupil a pomáhal založit Stranu práv občanů Zemanovci.

Na ministerstvu životního prostředí pracoval od jeho založení, byl nejmladším ředitelem odboru. Ministr František Benda z ODS ho vyhodil. Kužvart se vrátil rovnou do ministerského křesla.

14 nových zákonů

„Byla to skutečně velká výzva – bylo mi 38 let, byl jsem nejmladším členem vlády sebevrahů, jak se tehdy říkalo. Za ty 4 roky funkčního období se mi podařilo prosadit celkem 14 nových zákonů,“ vzpomíná Miloš Kužvart.


V dalším díle seriálu Ministři v zapomnění zítra přiblížíme exministra práce a sociálních věcí a pozdějšího premiéra Vladimíra Špidlu. Opět krátce po desáté hodině.

Některé své návrhy ale horko těžko prosazoval. Střety měl hlavně s ministrem průmyslu Miroslavem Grégrem a ministrem zemědělství Janem Fenclem. Kritizovala ho ale i druhá strana, ochránci přírody. Například za souhlas s kácením stromů napadených kůrovcem na Šumavě.

Mladá fronta DNES tehdy napsala, že Kužvart má sebevědomí, ale většinu sporů prohrává. Exministr si to nemyslí. „Jak jsem zmínil, těch 14 nových právních úprav znamenalo prosadit je jako člen menšinové vlády ve sněmovně a posléze v Senátu, kdy se většinou otevíraly jakési pomyslné brány pekel, takže bylo to spíše o tom lobbingu, o přesvědčování lidí.“

O návratu do politiky neuvažuje

Tehdejší Zemanovu menšinovou vládu držela u moci tzv. opoziční smlouva mezi ČSSD a ODS. Miloš Kužvart byl ještě čtyři roky poslancem. Pak se vrátil ke svému oboru. Pracuje v Technickém a zkušebním ústavu stavebním v Praze.

Prezident České republiky Miloš Zeman

„Jsem velice rád, že tu mám možnost prosazovat věci, které se týkají právě toho nakládání s přírodními zdroji, využití například stavebních nebo demoličních odpadů recyklací k tomu, že nekončí na skládkách, ale dále se využívají.“

O návratu do politiky Miloš Kužvart zatím neuvažuje. Angažuje se ale na lokální úrovni – už třetím rokem pracuje pro starostku obce, ve které žije, jako bezpartijní předseda komise životního prostředí.

Očima Petra Hartmana

Komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman říká, že vzhledem ke střídání ministrů ve vládě Miloše Zemana může Kužvart považovat za úspěch, že v ní vydržel celé čtyřleté funkční období. Navíc byl ministrem životního prostředí, což je podle Hartmana post, kde se nezavděčí nikomu – ani ochráncům přírody, ani kolegům ve vládě.

Jako ministr ale podle něho nebyl příliš výrazný: „Je pochopitelné, že když jste ministr, tak musíte nějakým způsobem vystupovat, musíte rozhodovat a mít zázemí, které vám umožní prosadit své záměry, a to Miloš Kužvart příliš neměl.“ Při důležitých jednání třeba o dostavbě jaderné elektrárny Temelín příliš nevystupoval a neúčastnil se důležitých jednání.

autoři: Petr Hartman , jas , jpr
Spustit audio