Ministr nemusí zdůvodňovat nejmenování místopředsedy soudu, tvrdí poslanec Benda. Je to nesprávné pojetí, kontruje soudkyně Zemanová

25. srpen 2022

Soudcovská unie a státní zástupci kritizují rozhodnutí ministra Pavla Blažka (ODS) nejmenovat Aleše Novotného místopředsedou Krajského soudu v Brně. Kvůli tomu, že se jako soudce nezákonnými rozhodnutími podílel na vzniku škod státu. „Jsme přesvědčeni, že je to nesprávné pojetí předpokladů pro jmenování či nejmenování do této funkce,“ říká soudkyně Daniela Zemanová. „Je to ministrova pravomoc, důvody uvádět nemusí,“ míní poslanec Marek Benda (ODS). 

Ministr podle poslance Bendy může nejmenovat místopředsedu soudu naprosto bez odůvodnění. Je to jeho výlučná pravomoc, zdůrazňuje.

Ministr by měl postupovat tak, aby to nebylo svévolné.
Daniela Zemanová

Podle Zemanové ale Soudcovská unie nezpochybňuje pravomoc ministra jmenovat či nejmenovat místopředsedu soudu.

Nebavíme se o tom, že ho chceme zbavit funkce. Jen ministr řekl, že soudce nepovýší do funkce místopředsedy soudu.
Marek Benda

„Ale měl by v našem systému ministerského modelu, který je velmi křehký, z důvodu zachování nějaké rovnováhy postupovat tak, aby to nebylo svévolné,“ konstatuje bývalá prezidentka Soudcovské unie.

A dodává: „To znamená, že pro nejmenování má uvést důvody, které mají být v souladu se zákonem. A v tomto případě se tak nestalo.“ 

Čtěte také

„Protože závěr, že se soudce opakovaně podílel nezákonnými rozhodnutími na vzniku škod, kterými je myšleno vyplacené odškodnění od státu, může vyslovit jen kárný senát. A to není formalita, tento systém opravdu nelze obejít.“

Ministr podle ní může jako každý jiný hodnotit práci soudce. „Ale nesmí si vytvořit nepodložený závěr, který není vytvořen zákonem předpokládanou procedurou, a z něj vyvodit důsledek nejmenování funkcionáře. To je opravdu překročení pravomoci,“ opakuje.

Dělba moci

Benda s tím nesouhlasí. „Tady jde o dělbu moci. O to, jakým způsobem jsou jmenováni soudní funkcionáři. A výkonná moc do toho nějak ingeruje. Musí to být na návrh předsedy soudu, to je v pořádku, aby mu výkonná moc nemohla někoho vnutit.

Ale ministr to musí potvrdit. Kdyby řekl, že to nepotvrdí, že chce někoho jiného, je to naprosto normální a běžné – teď se z toho dělá chaos,“ naznačuje místopředseda sněmovního ústavně-právního výboru.

Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová

Kárný senát podle něj vyslovuje vinu ve věci, jestli soudce spáchal nějaké kárné provinění nebo jestli je po něm možné vymáhat regres. Ale ani o jednom z těchto případů se nebavíme, konstatuje.

„Nebavíme se o tom, že mu dáváme pokutu nebo že ho chceme zbavit funkce. Jen ministr řekl, že soudce nepovýší do funkce místopředsedy soudu, protože se podílel na rozhodnutí, za které stát platí. A nemalé peníze,“ dodává Benda.

Zemanová upozorňuje, že uchazeči na funkci místopředsedů soudů musí být zkušení soudci.

Čtěte také

„Musí osvědčit, že jsou toho schopni. A pokud by se toto kritérium používalo pro jmenování trestních místopředsedů nebo místopředsedů pro správní soudnictví, troufám si říct, že každému ze soudců, kteří soudí tuto složitou agendu, byla nějaká rozhodnutí zrušena a mohlo dojít ke vzniku škod.“

„Zkušení soudci soudí dlouho a tato rozhodnutí jsou běžná. Právě proto se musí zkoumat, pokud vzniká nějaká pochybnost, zda je to systém práce soudce, zda soudí špatně. Ale pokud by na základě této argumentace ministr postupoval při jmenování místopředsedou nebo předsedů, tak by se buď soudci neucházeli o tuto funkci, anebo by se báli rozhodovat svobodně. A to je to špatné,“ uzavírá Zemanová.

Poslechněte si celé Pro a proti Karolíny Koubové.

autoři: Karolína Koubová , kbr
Spustit audio

Související