Jiří Leschtina: Ministr Blažek, vězící ve střetu zájmů, útočí na justici

25. srpen 2022

Rozhodnutí Petra Fialy jmenovat ministrem spravedlnosti Pavla Blažka vzbudilo kritiku i mezi příznivci rodící se vládní koalice. Pobouření bylo o to větší, že premiér nevysvětlil, proč bere do vlády svého stranického souputníka, vězícího ve střetu zájmů. Už druhý rok totiž Blažka prověřuje policie kvůli podezření, že byl zapojen do sítě politiků a úředníků, kteří za milionové provize kupčili s majetkem Brna.

Více než půlroční působení Blažka v čele resortu spravedlnosti jen posiluje obavy z toho, že ministr v hledáčku policie je pro resort spravedlnosti i samotnou vládu rizikem, které by premiér neměl dál přehlížet.

Čtěte také

Varovný byl už Blažkův výpad vůči olomouckému vrchnímu státnímu zastupitelství poté, co z jeho čela odstoupil Ivo Ištvan. Ministr se vytasil se zdrcující kritikou činnosti vrchního státního zastupitelství v Olomouci. V analýze, kterou dodnes neukázal světu, se Blažek zaměřil i na odbor závažné hospodářské a finanční kriminality, který strhal za diametrálně nižší výkonost ve srovnání s Vrchním státním zastupitelstvím v Praze co se týče nových případů a podaných obžalob.

Přitom tyto dva úřady prostě nelze dost dobře srovnávat už jenom proto, že olomoucké vrchní státní zastupitelství má pod sebou pouze dvě krajská státní zastupitelství, zatímco to pražské šest.

Každý občan

Čtěte také

Zlověstně pak vyznívá zjištění, že právě v olomouckém odboru závažné hospodářské a finanční kriminality pracuje i žalobkyně Petra Lastovecká, která dozoruje prověřování Pavla Blažka a jeho spolupracovníků.

Následovalo Blažkovo odmítnutí jmenovat místopředsedou pro trestní úsek Krajského soudu v Brně soudce Aleše Novotného, známého svými přísnými rozsudky. Což vyvolává pachuť už jenom proto, že před touhle soudní instancí by stanul Blažek, kdyby jeho prověřování vyústilo do obžaloby.

Jako důvod ministr uvedl, že kvůli Novotného nezákonným rozhodnutím, musel stát platit odškodné 3,8 milionu korun. Když Soudcovská unie argumentovala v ostrém prohlášení, že ministr není oprávněný ani odborně způsobilý hodnotit rozhodování konkrétního soudce, reagoval Blažek: „Každý občan je oprávněn hodnotit práci jakéhokoliv soudce, a když můžou občané, může i občan – ministr.“

Čtěte také

Na rozdíl od „každého občana“, který může kritizovat soudce, jak se mu zlíbí, je ale ministr spravedlnosti v mocenském postavení, kdy má v rukou kariérní postupy vrcholných soudních funkcionářů. Samozřejmě, včetně nezpochybnitelného práva soudce nejmenovat. Takové rozhodnutí by ale mělo být odůvodněno něčím podstatnějším, než jediným statistickým a do značné míry zavádějícím údajem, který zdaleka nevypovídá o soudcově kvalitě a profesionalitě.

Jiří Leschtina

Korunu tomu Blažek nasadil, když krátce po zveřejnění stanoviska Soudcovské unie prohlásil před novináři, že soudci a státní zástupci občas podléhají tomu, co chtějí média. A dodal, že „obvinit politika dnes není projevem žádné odvahy, protože vám zatleskají všichni“.

To už nemá daleko k šíření poplašné zprávy o jakémsi mediálně justičním spiknutí v této zemi. Spíš než od bezúhonného ministra demokratické vlády, bychom to očekávali od korupčníka, který tone v obavách, že jeho samého dostihne spravedlnost.

Autor je publicista

Spustit audio