Jan Januš: Pavel Blažek bude ministrem, který se teď na spravedlnost přesně hodí

23. listopad 2021

Stává se z toho už taková nepěkná tradice. Ministerstvo spravedlnosti obsazuje kontroverzní politik, proti kterému se mají mnozí potřebu vymezovat. Po Marii Benešové, proti níž se za její necelé tři roky v úřadu několikrát demonstrovalo a svými výroky dráždila nejen opoziční politiky, přichází do čela resortu spojeného s potřebnou důvěryhodností a seriózností Pavel Blažek.

Proti tomu už opakovaně vystartovali Piráti, třeba i slovy tak trochu zhrzeného předsedy jejich poslaneckého klubu Jakuba Michálka, který si na vedení spravedlnosti sám evidentně myslel.

Pavel Blažek je sice mediálně spojován s řadou kauz a na wikipedii si o něm dokonce můžeme přečíst, že má přezdívku Don Pablo. Jako příštího ministra spravedlnosti jej ale můžeme posuzovat zejména z jeho předchozího působení na tomto úřadu.

Čtěte také

Pavel Blažek totiž už ministrem spravedlnosti byl, a to ve vládě Petra Nečase, který se v roce 2012 rozhodl celkem překvapivě odvolat tehdy populárního Jiřího Pospíšila.

Blažek pak spravedlnosti šéfoval až do července 2013, kdy Miloš Zeman jmenoval svou úřednickou vládu vedenou Jiřím Rusnokem. Mimochodem, je zajímavým paradoxem, že na Blažkovo místo tehdy přišla právě Marie Benešová.

Blažek byl ministrem spravedlnosti v nelehké době. Veřejnost tehdy vnímala zejména dění kolem pražského Vrchního státního zastupitelství. V jeho čele skončil kontroverzní Vlastimil Rampula, dočasně jej vedl tehdejší náměstek nejvyššího státního zástupce Stanislav Mečl.

Ale místo bylo tak nějak určené pro Lenku Bradáčovou, která zrovna získala až hvězdné renomé spoluodhalením korupce dřívějšího středočeského hejtmana Davida Ratha.

Obratný politický hráč a vyjednávač

Blažek nebyl v lehké pozici, část jeho mateřské ODS Bradáčovou v čele pražského zastupitelství nechtěla, ministr ji ale nakonec jmenoval. Stejně obtížné byly dokončovací práce kolem nového občanského zákoníku, které musel Blažek rovněž politicky vyjednávat.

Čtěte také

A to je možná jeho největší umění. Ví, jak to v politice chodí, co se jak dělá, s kým je potřeba se domluvit. Nezní to pěkně, ale právě v tom spočívá práce ministra.

Pavel Blažek v posledních týdnech svou sílu několikrát demonstroval. Třeba když ještě před volbami navštívil s budoucím premiérem Petrem Fialou prezidenta Miloše Zemana, se kterým má evidentně taktéž dobré vztahy.

Nebo když se objevil jako jeden z mála politiků na říjnovém sněmu České advokátní komory, kde seděl v první řadě a končící předseda advokátního stavu Vladimír Jirousek ho z pódia srdečně zdravil, tykal mu a mluvil o něm jako o příteli. Kdo se stane ministrem spravedlnosti v příští vládě, nemohlo být tisícům právníků naznačeno evidentněji. 

Čtěte také

Navíc je Blažek z Brna, justičního města, a i to se ministrovi spravedlnosti může hodit.

Stejně jako to, že působil na tamější právnické fakultě a má velký doktorát ze správního práva. Nebo to, že má zkušenosti advokáta a jeho manželka je soudní exekutorka. Právo tak evidentně musí vnímat ve všech jeho souvislostech.

To všechno znamená, že Pavel Blažek nebude špatným ministrem spravedlnosti, i když mu podráží nohy jeho vlastní pověst.

Nová koalice má ale se spravedlností tolik plánů, že ministr spravedlnosti musí být zejména obratný politický hráč a vyjednávač. Vlastně to tak celé do sebe dokonale zapadá.

Autor je šéfredaktorem magazínu Lawyers & Business

autor: Jan Januš
Spustit audio