Miloš Šenkýř: Placebo efekt chytré karantény

15. duben 2020

Červená, žlutá, zelená. Barvy spojené s pilotním projektem inteligentní karantény, který po několika odkladech nastartoval v Jihomoravském kraji.

Neslibujme si ale od ní víc, než může dát a než by dala i bez tohoto názvu. I když efekt může být nečekaný. 

Čtěte také

Tak jak vypadá ta vaše chytrá karanténa? Lidé z jiného konce republiky se ptají, jak se projevuje plán, který by jim mohl uvolnit pomyslná domácí vězení vyhlášená kvůli epidemii koronaviru. A my z jižní Moravy musíme odpovídat pokrčením ramen. Pokud na nás projekt osobně nesáhne, můžeme se spolehnout maximálně na to, co zatím hygienici, armáda a hlavně počítačoví experti předvedli.

Nejviditelnější ze složek chytré karantény zůstává i pro nás mapka, která má nakaženému či potenciálně nakaženému pomoci připomenout, kde všude se pohyboval a s kým se mohl setkat. A to tím, že ukáže, ke kterému vysílači mobilních telefonů byl kdy připojen nebo kde platil platební kartou. Pokud to jeho banka umožní.

Odmýšlím polemiky nad tím, jak jsou data chráněná před zneužitím. To může být ošidné už jen proto, že spousta lidí informace o svém pohybu dobrovolně poskytuje už roky internetovému gigantu Google či jiným firmám, a to s výrazně přesnějšími údaji z GPS modulu telefonu.

Důslednost a rychlost třídění

Mnozí z nás mohou snadno získat mapku svého pohybu, která je uložena v počítačích daleko za hranicemi, a ne na šest hodin v mapce telefonního koronavirového centra. Ostatně, právě pro tato data slibují nadšenci z projektu covid19cz zkusit navrhnout využití a zpracování jako další krok projektu chytré karantény.

Čtěte také

Ovšem první zkušenosti hygieniků, kteří narážejí na komplikace, ve mně vyvolávají ještě jiný pocit. Že mnoho politiků připisuje mapové části větší význam, než ve skutečnosti má. Že sází na placebo efekt informace o efektivním řešení. Ano, lepší řešení zatím nemáme.

Přestože hygienici naznačili jeho mezery, když vysvětlovali, proč se uplatnění chytré karantény tak protahovalo. Ty mezery jsou řešitelné, jako je existence takzvaných šedých telefonních operátorů nebo ochota bank spolupracovat, ale jsou tu i mezery komplikovanější, včetně zvoleného řešení lokalizace mobilního telefonu.

Důležitá a možná mnohem důležitější je proto druhá část chytré karantény. Ony semaforové barvy, mapující kontakty nakaženého – červená pro další nakažené, žlutá pro potenciálně nakažené a zelená pro zdravé. A právě důslednost a rychlost jejich třídění bude zásadní.

03494680.jpeg

Podtrženo: ať chceme nebo ne, každá pomůcka je v současné situaci dobrá. Ostatně i ten placebo efekt z léčiva bez léčebných látek je vlastně pozitivní, pokud za ním stojí zlepšení stavu dotyčného.

Autor je editor a moderátor Českého rozhlasu Brno

Spustit audio