Miloš Šafránek: Setkání po padesáti letech

5. prosinec 2016

Diplomat a spisovatel Miloš Šafránek (1894–1982) měl pohnutý život. Jako zaměstnanec československého ministerstva zahraničních věcí v letech 1927 až 1938 působil jako diplomat v Paříži. Byl kulturním a tiskovým atašé a propagoval naši kulturu, zejména hudbu.

POSLOUCHAT RADIOKNIHU

Miloš Šafránek se po celý život pohyboval v prostředí politickém, kulturním a novinářském a poznával četné osobnosti. Vytvořil si až osudový vztah k hudbě, nazýval ji „katalyzátorem“ svého života. Šafránek uvedl do Paříže Smetanovu Prodanou nevěstu (1928), Vycpálkovu Kantátu o posledních věcech člověka (1929) a četné další skladby českých a slovenských skladatelů. Spolupracoval na francouzských knihách o české hudbě, na překladech libret Prodané nevěsty, Janáčkovy Její pastorkyně a Zápisníku zmizelého.


Desetidílnou četbu na pokračování ze vzpomínek českého diplomata připravila Barbora Bukovinská. V režii Petra Mančala účinkuje Otakar Brousek.

Léta 1939 prožil ve Spojených státech. Od roku 1946 žil a působil v Praze. V roce 1950 se podílel na založení Divadla hudby, s nímž poté dlouhodobě spolupracoval. Byl blízkým přítelem a znalcem díla Bohuslava Martinů. Edičně připravil knihu Jana Amose Komenského The Angel of Peace (New York, 1942).

Jméno diplomata a hudebního spisovatele Miloše Šafránka, spoluzakladatele pražského Divadla hudby, je v Čechách známo především díky jeho třem průkopnickým knihám věnovaným dílu jeho přítele Bohuslava Martinů. Šafránkovy vzpomínky představují zajímavou mozaiku setkání s lidmi současnými i s osobnostmi let minulých. Autor poutavě líčí atmosféru v Evropě 30. let 20. století, kdy se schylovalo k temným událostem.

autor: kon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.