Michail Gorbačov: Ten, který omezil vlastní moc v zájmu mravních hodnot

29. srpen 2023

Lidí, kterým se podaří zcela zásadně změnit běh dějin, a to velmi pozitivním směrem, není mnoho. O to víc bychom měli ocenit ty, kteří se takto zachovali. Obzvláště v době, kdy Rusko brutálně útočí na Ukrajinu, si zaslouží vyzdvihnout Michail Sergejevič Gorbačov, poslední lídr Sovětského svazu.

V kontextu ruských dějin, a nejen jich, se zachoval zcela bezprecedentně. Prospěl tak nejen Rusům, ale celému světu, samozřejmě včetně Čechů. Gorbačov zemřel 30. srpna 2022 a v tomtéž roce o něm v nakladatelství Academia vyšla skvělá kniha s názvem Gorbačov, život a doba. Jejím autorem je renomovaný americký profesor politologie William Taubman.

Čtěte také

„Když jde o to Gorbačova pochopit, svět se zásadně neshodne. Mnozí, zejména na Západě, ho považují za jednoho z největších státníků druhé poloviny 20. století. Naproti tomu v Rusku jím ti, kdo mu kladou za vinu rozpad Sovětského svazu a hospodářský kolaps, který ho provázel, většinou opovrhují. Jeho obdivovatelé žasnou nad jeho vizionářstvím a odvahou. Kritici, včetně jeho bývalých druhů z Kremlu, ho obviňují ze všeho možného, od naivity po zradu. Na jedné věci se však shodnou všichni – že téměř sám změnil svou zemi i celý svět,“ konstatuje Taubman.

Násilí znamená porážku

Gorbačov byl jediným politikem v ruských dějinách, který měl v rukou veškerou moc, a přesto se dobrovolně rozhodl ji omezit, a dokonce riskovat její ztrátu v zájmu „principiálních mravních hodnot“, jak to pojmenoval jeden ruský historik. Uchýlit se k použití síly, či dokonce násilí by pro Gorbačova znamenalo „porážku“.

Čtěte také

Samozřejmě, že Gorbačov nakonec prohrál – s rozpadem Sovětského svazu rozhodně nepočítal. Ale jeho záměr, který se naplnil, tedy ukončit studenou válku a umožnit zemím sovětského bloku, aby si svobodně vybraly, jakým směrem se jejich vývoj bude ubírat, bychom my Češi rozhodně měli být schopni ocenit – vždyť bez toho bychom v roce 1989 nemohli získat svobodu.

A Gorbačovovy činy ovšem vynikají také ve srovnání se současnými poměry v Rusku, z něhož prezident Vladimir Putin nejen vybudoval diktaturu, ale které vede dobyvačnou válku na Ukrajině.

O knize Gorbačov, život a doba Williama Taubmana hovoří v pořadu Ex libris Ondřej Houska. Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu.

autor: Ondřej Houska
Spustit audio

Související