Mezi dvěma Kimy. Jak Nina Špitálníková studovala v Severní Koreji

11. červen 2022

Koreanistka Nina Špitálníková se rozhodla poznat jednu z nejtužších diktatur na světě zblízka. Podala si přihlášku na Kim Il-sŏngovu univerzitu v Pchjongjangu, kam byla přijata, a tak měla možnost poznat severokorejskou realitu na vlastní kůži.

První ze svých dvou studijních pobytů absolvovala za vlády Kim Čong-ila, podruhé do Severní Koreje jela v době, kdy už otěže režimu svíral pevně v rukou jeho nejmladší syn Kim Čong-un.

Teď si můžete knihy Niny Špitálníkové také zakoupit

Jako studentka nejprestižnější severokorejské univerzity byla každodenně a bezprostředně konfrontována se systémem, v němž jsou práva jednotlivce omezována de facto ve všech sférách života.

Nina Špitálníková: Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR
Účinkuje: Barbora Goldmannová
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Zvukový mistr: Michal De Diana Boro
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 4. 6. 2022

Kde kastovní systém předurčuje osud člověka ještě před jeho narozením. Kde je mu od útlého dětství pak vštěpována ideologie, kde je vůdce popisován jako dokonalá bytost na straně dobra a Japonsko a Spojené státy americké naopak jako ztělesnění nejhoršího zla.

Nejeden početní příklad, se kterým se školáci setkávají, učí děti počítat zabité Američany a Japonce. Jižní Korea bývá vykreslována jako země, kde je život utrpením – na rozdíl od „ráje na zemi“, kde mají to štěstí žít právě Severokorejci.

Pronikla až za zeď

Nina Špitálníková ve své knize Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR přináší mimořádné svědectví o každodenním životě v totalitní zemi.

Přestože byla jako zahraniční studentka svázána řadou zákazů, její zvídavost ji přiměla některé z nich porušit a proniknout tak za zeď, kterou mezi cizince a běžné Severokorejce staví všudypřítomná propaganda.

Nina Špitálníková

 Přes dohled tajné policie se jí podařilo dostat se na místa, která jí měla zůstat skryta a nabízejí zcela jiný obrázek, než jaký s radostí prezentuje turistům severokorejský režim.

Pro běžného Středoevropana jsou ovšem pozoruhodné například i podmínky na univerzitních kolejích, kde dodávky vody a elektřiny zdaleka nejsou samozřejmostí.

V kontrastu s touto realitou pak působí nablýskané monumenty, muzea a všechna slova o nejúžasnější zemi na světě, kterými průvodci krmí zahraniční turisty, poněkud úsměvně.

Premiérová Radiokniha, kterou vysílá Český rozhlas Plus, nabízí unikátní vhled do života v zemi, do které se člověk běžně nepodívá a pokud ano, vidí pouze to, co mu režim chce ukázat. Nině Špitálníkové se tuto pečlivě budovanou oponu podařilo odhrnout.

Radioknihu si můžete poslechnout po dobu čtyř týdnů. 

Spustit audio

Související