Merkelová navštívila Putina, atmosféra setkání byla chladná

3. květen 2017

Německá kancléřka Angela Merkelová se v Soči setkala s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Během tiskové konference po schůzce Merkelová působila dojmem, že se státníci na ničem neshodli. Německý portál Spiegel Online si položil otázku, co vlastně kancléřku k návštěvě Ruska vedlo.

Merkelová navštívila Rusko naposledy v květnu 2015, kdy u příležitosti oslav sedmdesátého výročí konce 2. světové války položila věnec na hrob neznámého vojína. Autor článku se domnívá, že neochota Merkelové k návštěvě Ruska mohla být demonstrativním gestem vůči Putinovi, který za použití vojenského násilí posunul hranice na Ukrajině. Jinými slovy, anektoval Krym.

Úřad Merkelové dlouhou dobu poukazoval na to, že kancléřčina návštěva v Rusku by byla smysluplná pouze v případě, že by přinesla hmatatelné výsledky, připomíná portál. Ani k včerejšímu setkání státníků nedošlo na popud Merkelové. Za Putinem letěla na jeho přání. Navíc do města, se kterým nemá spojené příjemné vzpomínky. Během poslední návštěvy Merkelové v Rusku, která se také konala v Soči, nechal Putin kolem kancléřky pobíhat svou labradorku, ačkoli věděl, že Merkelová se psů bojí. Tato scéna se stala symbolem špatných německo-ruských vztahů, píše portál a pokračuje.

Hledání diskuze

Souhlas Merkelové se včerejší návštěvou v Soči je důkazem, že bez Putina to zkrátka často nejde. „Mezinárodní politika znamená, že člověk často musí vyhledávat diskuzi,“ prohlásila Merkelová. Spiegel Online připomíná, že Německo bude v červenci hostit vrcholné setkání zemí G20, na němž se země na klíčových usneseních musí jednomyslně shodnout. Putin se s Merkelovou dohodl alespoň na tom, že se na summitu G20 bude chovat konstruktivně. „Rusko je připraveno výsledky summitu podpořit,“ řekl Putin Merkelové.

Složitěji však oba státníci vidí řešení ukrajinské krize. Německý list Süddeutsche Zeitung píše, že jak Merkelová, tak Putin zdůrazňují nutnost najít mírové řešení. Oba chtějí pokračovat v takzvaném normandském formátu – tedy rozhovorech mezi Ruskem, Ukrajinou, Francií a Německem. Kancléřka ovšem upozornila na to, jak pomalu rozhovory postupují. „V současnosti se v otázce minských dohod nacházíme v bodě nula,“ řekla Merkelová.

„Pravoslavní aktivisté ničí výstavu soch v centru Moskvy. Ať žije ruská obdoba Islámského státu,“ tweetoval podle Timesů novinář ze stanice Echo Moskvy Vladimir Varfomoljejev.

O zachování míru podle Putinových slov usiluje i Moskva. Nicméně z napjaté situace v ukrajinském konfliktu viní vládu v Kyjevě, nikoli proruské separatisty. „Situace na Ukrajině je výsledkem protiústavního státního převratu. Oblasti na východě země se neoddělily samy, ale byly izolovány ze strany Kyjeva,“ řekl Putin a dodal, že Kyjev sám nese vinu za to, že separatistické oblasti Doněck a Luhaňsk zavedly rubl. Podle Putina totiž Kyjev v regionech sám stáhl ukrajinskou hřivnu z oběhu, píše Süddeutsche Zeitung.

Ochladnutí rusko-amerických vztahů

Portál Spiegel Online pokračuje, že těsně po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem v Evropě panovaly obavy z možného rozdělení moci mezi Moskvou a Washingtonem. Poté, co se Trump musel bránit výtkám, že si do Bílého domu dopomohl s přátelskou podporou Moskvy, vřelý vztah amerického prezidenta s Putinem ochladl. Přesto chtěl Putin bezprostředně po setkání s Merkelovou se svým kolegou ve Washingtonu telefonicky mluvit, čteme na portálu.

Agentura Reuters informovala, že Trump s Putinem se během prvního hovoru po dubnovém náletu USA na syrskou základnu v Šajrátu dohodli na spolupráci vedoucí k ukončení bojů v Sýrii. Bílý dům potvrdil, že všechny strany musí udělat vše proto, aby násilnosti skončily. Státníci mluvili také o společném postupu proti islámským radikálům, informuje agentura Reuters.

Merkelová k tomu podotkla, že by ráda viděla Trumpa a Putina pracovat na konstruktivním vztahu. Autor článku na portálu Spiegel Online pokračuje, že bez podpory Moskvy a Spojených států nebude možné najít řešení ani v Sýrii, ani na Ukrajině. Zároveň připomíná, že Trump s Putinem se doposud osobně nesetkali. Jejich první schůzka se plánuje během summitu zemí G20 v červenci v Německu.

Merkelová jako hostitelka G20

Samotné Merkelové by se líbilo, kdyby se setkání uskutečnilo dříve, pokračuje portál. Zaprvé proto, že jako hostitelka bude chtít na summitu G20 zazářit a setkání Trumpa s Putinem ji zastíní. A zadruhé by si sama přála, aby skončila politická nejistota, pokud jde o rozdělení sil. To by totiž pomohlo i v řešení syrské krize. Putin Západu vyčítá, že svou politikou podporuje teroristy a že chce svrhnout syrského prezidenta Bašára Asada, aniž by za něj nabídl alternativu.

Vladimir Putin

Merkelová na tiskové konferenci po setkání s Putinem řekla, že se chce s podporou Moskvy zasadit o vybudování bezpečnostních zón pro syrské civilní obyvatelstvo. Ruský prezident na to však nereagoval, čteme na portálu. A i otázka podzimních voleb do Spolkového sněmu a možných zásahů do průběhu voleb ze strany Ruska zůstává napjatá.

Putin na dotaz, jestli si Německo může být jisté tím, že Moskva průběh voleb nebude ovlivňovat, odpověděl následovně: „Nikdy se nevměšujeme do politických procesů jiných zemí.“ Merkelová si tím však jistá není. „Sice nejsem úzkostlivý člověk, ale v ruské vojenské doktríně hrají hybridní války určitou roli,“ řekla Merkelová. Tolik německý portál Spiegel Online.

autor: rer
Spustit audio