Měli bychom víc opravovat, ne stále stavět něco nového, nabádá architekt Lešek

18. září 2023

Udržitelnost se dá – a měla by se – používat i v architektuře a výstavbě jako takové, tvrdí známý architekt a urbanista Petr Lešek. „Tématem dnešní doby by tak měly být rekonstrukce. Staveb už totiž máme poměrně dost, lidí nějak závratně také nepřibývá, tak se tato debata obrací spíš k tomu, že je potřeba zlepšit a upravit to, co už máme. Protože věčné prorůstání staveb do krajiny není udržitelné,“ myslí si.

Přesto Česko neopravuje, naopak stále staví. „Je to tak. Zvlášť ve stavebním sektoru je velká setrvačnost. Klimatologové varují, debatují, přijímají rezoluce, a to často velice rychle. Ale každá stavba se plánuje desítky let, pak se provádí a následně dlouho užívá,“ naznačuje.

Čtěte také

„Ale bohužel to, o čem dnes rozhodneme, se ve městech objeví za takových 10 až 15 let. O to je to náročnější, protože rozhodujeme se zpožděním o něčem, co nás pak bude třeba trápit poměrně dlouho,“ doplňuje Lešek.

A když k tomu připočítá naši zastupitelskou demokracii, je tu další zpoždění.

„Poptávka u nás není taková, aby po architektech vyžadovala zodpovědnější a komplexnější přístup. Všechno se staví velice rychle a jak soukromý, tak veřejný sektor nakonec vybírá projekt podle nejnižší ceny. A k tomu chybí tlak veřejnosti na developery i samosprávy, aby uvažovali v delším horizontu, než je jedno volební období,“ říká architekt a urbanista.

Co s tím? Poslechněte si celé Hovory Naděždy Hávové v audiozáznamu.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související