Matematik Kechlibar: K polarizaci společnosti dochází, když někdo ztratí monopol na informace. Hlavním problémem je vznik ortodoxie

21. červen 2023

„Když jste moc velký fanoušek nějakého politika, stáváte se nástrojem jeho zájmu, místo toho, aby on hájil vaše zájmy,“ říká matematik a politický publicista Marian Kechlibar. Proč je polarizace společnosti tak nebezpečná? A s kterou historickou událostí můžeme dnešní stav srovnat?

U skalního fanouškovství politika nebo politické strany podle Kechlibara hrozí zejména to, že budou voliči politiky hájit i v situacích, které jsou neomluvitelné.

„Potom vzniká taková ta sportovní dynamika ,parchant, ale náš‘. A to je podle mě velice nebezpečné pro dlouhodobé zdraví celé společnosti,“ upozorňuje Kechlibar.

Čtěte také

Rozdíl je podle něj samozřejmě v tom, jestli daná politická strana hájí konkrétní hodnoty, nebo se jedná o stranu spíše bez hodnot.

„Záleží samozřejmě na tom, aby byly hodnoty hájeny. Jde mi ale spíš o fanouškovství na úrovni: ,je to naše značka, tak ať dělají cokoliv, budeme se jich držet‘. To jsou právě případy, kde může strana hodnoty beztrestně opustit, dělat pravý opak nebo jenom předstírat. A politici si můžou být jisti tím, že dostanou hlas. To je ta situace, která je nebezpečná.“

Podle Kechlibara je v současné situaci v Česku, kde jsou dvěma největšími politickými silami pětikoalice a hnutí ANO, nejlepším řešením udělat ze sebe vzácného voliče.

„Je třeba jim dát nějaký signál, že nejsou tak super významné, ale nějaký vliv aspoň mají. Například v krajských volbách. Rozumná strana, pokud začne významně ztrácet procenta v menších volbách, uvědomí si, že asi jde špatným směrem,“ vysvětluje Kechlibar.

Overtonovo okno

Polarizování společnosti podle Kechlibara probíhá velice dlouho, zhruba posledních 20 let, a to nejen ve Spojených státech, ale i v Evropě.

Sportovní dynamika ,parchant, ale náš‘ je velice nebezpečná pro dlouhodobé zdraví celé společnosti.
Marian Kechlibar

„Například Erdogan to krásně využil. V Turecku v podstatě vznikla taková pětikoalice několika stran, které jsou značně různorodé, proti němu. Snažily se ho sesadit ze všech sil i za velmi vysoké volební účasti. To znamená, že to lidi zajímalo. Dopadlo to nakonec s rozdílem o několik procent. A nápadně těsné volby se odehrávají v Polsku, v Maďarsku, všude možně.“

Podle Kechlibara jde o fundamentální problém, protože k polarizaci dochází i v zemích, které jsou kulturně velmi vzdálené a mají jiné politické systémy. Nejvíce ho na tom děsí směřování ke dvěma velkým politickým blokům.

Čtěte také

Hlavním problémem polarizace je přitom vznik ortodoxie. „Za druhé jde o to, že se lidi začínají nenávidět a často zcela zbytečně. Čili máte čím dál užší okénko povolaných myšlenek, tak zvané Overtonovo okno. Například za covidu to bylo krásně vidět. Najednou jsme se rozdělili o očkování a neočkování podle politických linií. A já si myslím, že většina lidí s tím byla nespokojená, ale už se začínali bát svých radikálnějších kolegů,“ říká Kachlibar.

Současná situace se podle něj dá srovnat s dobou náboženských válek po vynálezu knihtisku. Před vynálezem knihtisku měla monopol na vzdělání především církev.

„Řekla vám, co je správně, co je špatně. Najednou ale přišel knihtisk a lidi se začali učit psát, číst a najednou se ukázal Martin Luther. Zavládl naprostý chaos. Ono z toho tehdy bohužel bylo 200 let válek. Bylo to ale kvůli tomu, že někdo najednou ztratil monopol na informace. Šířit informace začali i ti, kteří nebyli schváleni a samozřejmě došlo taky k ohromné polarizaci.“

Poslechněte si celou Osobnost Plus Barbory Tachecí v audiozáznamu.

autoři: Barbora Tachecí , arych

Související