Matěj Schneider: Floridské zpřísnění interrupčních zákonů bude DeSantise ve volbách bolet

25. duben 2023

Floridský guvernér Ron DeSantis ještě ani neoznámil prezidentskou kampaň a už s ní má potíže. O DeSantisovi se v posledních letech a obzvlášť měsících spekuluje jako o nejsilnějším potenciálním rivalovi Donalda Trumpa v nadcházejících republikánských primárkách.

Zatímco bývalý prezident oznámil kandidaturu hned po loňských volbách do Kongresu, DeSantis stále otálí – prý čeká na konec legislativního období na své domovské Floridě, tedy na konec května. Je ale možné, že nejlepší moment na oznámení dávno propásl.

Čtěte také

Ne, že by mezi republikány nebyl DeSantis oblíbený. V průzkumech popularity ho najdete často vysoko umístěného a mnozí američtí konzervativci vzhlíží s obdivem k jeho úřadování na Floridě. Když ale republikánský elektorát postavíte před volbu mezi ním a Trumpem, většina si vybere právě Trumpa.

A to i prominentní republikáni, jejichž podporu by si DeSantis měl být schopen zajistit, aby měl aspoň nějakou šanci. Na sklonku dubna navštívil DeSantis Washington D.C., ale ani tak nezastavil vlnu kongresmanů, kteří vyjádřili podporu právě Trumpovi – je mezi nimi i hrstka floridských kongresmanů, což je pro DeSantise velmi ostudné.

Názory na interrupce

Ale jeho mnohdy republikánskými kolegy oslavované úřadování mu nakonec může být také přítěží. V polovině měsíce totiž DeSantis podepsal nové zpřísnění floridských interrupčních zákonů.

Čtěte také

To je výsledek ročního vývoje od loňského přelomového rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu, které de facto zrušilo federální garanci minimálního práva na interrupce a dalo tak do rukou jednotlivých států větší moc ve zpřísňování legislativy. V mnoha státech se tak stalo bezprostředně po rozhodnutí soudu, v jiných bylo potřeba většího jednání.

Právě podoba floridské legislativy byla za uplynulý rok hojně diskutovaná. V posledních letech sice floridský elektorát trenduje i vlivem úspěchu DeSantise spíše ke konzervativní straně spektra, ale Florida stejně nejde označit za jednoznačně republikánský stát. Názory americké veřejnosti na správné nastavení interrupčních zákonů jsou pak poměrně komplikované, ale mediánové stanovisko vychází většinou v průzkumech na zákaz interrupcí přibližně po 15. týdnu těhotenství.

Čtěte také

DeSantisem podepsané zpřísnění zakazuje interrupce po 6. týdnu (s výjimkou případů těhotenství po znásilnění, incestu či obchodu s lidmi). Jakkoliv jsou takové zákazy populární mezi republikánskými zákonodárci, jsou taky terčem ostré kritiky z mnoha důvodů – například proto, že velká část žen o svém těhotenství v 6. týdnu ještě vůbec neví.

Je otázkou, jestli by kritiku tohoto zákona byl ochotný využít i Donald Trump v rámci republikánských primárek. Trumpovy názory na interrupce jsou poměrně mlhavé – na jednu stranu by k loňskému rozhodnutí Nejvyššího soudu nedošlo bez jím nominovaných soudců, na stranu druhou měl poté soukromě vyjadřovat obavy o tom, že rozhodnutí může mít devastující vliv na volební šance republikánů.

Matěj Schneider

Jisté ale je, že DeSantisovi podpora tohoto zákona rozhodně nepomůže ve všeobecných volbách. Kdyby to byla jediná DeSantisova potíž, asi by se to snáze přehlíželo, ale faktem je, že v posledních týdnech se skepsí na jeho šance v primárkách hledí i někteří z konzervativních komentátorů, kteří na jeho kandidaturu pohlíželi s alespoň lehkými nadějemi. Nabízí se tak otázka: nepropásl DeSantis svou chvíli?

Autor je publicista

Spustit audio