Matěj Schneider: Bidenova nejtemnější hodinka

12. únor 2022

Americký prezident Joe Biden má za sebou opravdu tragické období. Vše zahájil v půlce prosince spíše konzervativnější demokratický senátor Joe Manchin. Po téměř půl roce vyjednávání o podobě balíku investic do zchátralé americké infrastruktury, během kterých vedení demokratů odkývalo Manchinovi drtivou většinu jeho požadavků, senátor oznámil, že pro výslednou podobu stejně zvednout ruku nehodlá.

Biden přitom na schválení zákona s názvem Build Back Better (BBB) vsadil úspěch svého prvního roku v úřadě.

Čtěte také

Bílý dům se po neúspěchu BBB rozhodl přehodnotit priority a vrhl se s vervou do plánované reformy volebních zákonů. Snažení zahájil Biden proslovem v Georgii, na který se ale ani neuráčila přijít jeho potenciální velká spojenkyně v tomto úsilí, místní politička Stacey Abramsová.

Změna volebních zákonů by realisticky nejprve vyžadovala změnu senátních pravidel a v pro Bidena trapném fiasku tuto variantu velmi rychle a hlasitě sestřelila demokratická senátorka Kirsten Sinemová. Nutno také podotknout, že jakkoliv je téma volební reformy důležité pro jádro demokratických voličů, pro většinu Američanů hrají v agendě prezidenta jako obvykle prim ekonomické otázky. Není proto divu, že se Bidenovy preference začaly propadat do rekordních hlubin.

Hluboká krize

Američané sice v posledních měsících těží z nízké nezaměstnanosti a velké množství z nich si může snáze vybírat lepší zaměstnání a vyžadovat vyšší mzdy, ale tento pozitivní vývoj ohrožuje zvýšená inflace.

Čtěte také

Ta je z velké části způsobena problémy s dodavatelskými řetězci a zrovna v této otázce pak Američané mají vcelku oprávněně pocit, že Bidenova administrativa zaspala. Chvályhodné kroky podnikla naopak Bidenova vláda ve věci antimonopolních zásahů proti dominantním zpracovatelům masa. To, zdá se, zastavilo nárůst ceny masa, ale Biden tento úspěch vůbec neumí prodat.

Už vůbec se pak demokratům nedaří kontrovat zavádějící narativ republikánů o tom, že za touto vlnou inflace stojí vysoké státní výdaje. Žádné pozitivní body si Biden nenahání ani svou reakcí na rusko-ukrajinskou krizi. Ta zajímá řadového Američana jen pramálo. Americký národněbezpečnostní aparát – či chcete-li, Dwightem Eisenhowerem pojmenovaný vojensko-průmyslový komplex – ale cítí krev a zatápí Bidenovi pod kotlem.

Spousta washingtonských jestřábů není ochotná Bidenovi odpustit jeho provedení Donaldem Trumpem naplánovaného stažení amerických vojsk z Afghánistánu a ukrajinská situace jim poskytuje ideální platformu pomsty. Z Pentagonu, ministerstva zahraničních věcí a Bílého domu pak vycházejí tak smíšené signály, že i ukrajinské špičky mají potřebu vzkazovat Američanům přes Atlantik, ať se laskavě uklidní.

Čtěte také

Nejnovějším úhybným manévrem Bílého domu se tak staly boje o Nejvyšší soud. Stárnoucí „liberálnější“ soudce Stephen Breyer totiž oznámil, že bude odcházet do důchodu. Stalo se tak po roce tlaku ze strany demokratů, kteří se obávají, aby se neopakovala situace, kdy po smrti Breyerovy liberální kolegyně Ruth Bader Ginsburgové mohl Trump dosadit svého třetího kandidáta k Nejvyššímu soudu.

U Breyera tak demokraté chtěli, aby odstoupil sám, dokud je demokrat v Bílém domě a strana má většinu v Senátu, který schvaluje nové kandidáty. Na druhou stranu ale Senát tento proces zaměstná, komora nebude schopná projednávat tolik legislativních návrhů a republikáni si mohou brousit zuby na slyšení, kterými se pomstí za nebývale divoké boje o schválení Trumpových nominantů.

Matěj Schneider

Jenže boje o Nejvyšší soud sice vygenerují spoustu titulků, ale podobně jako tahanice o volební reformy rozhodně příliš neuspokojí voliče. Aby toho nebylo málo, v DC se dokonce objevují zvěsti o tom, že Biden (který slíbil k Nejvyššímu soudu nominovat Afroameričanku) na tento post „odsune“ svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou, která z průzkumů vychází ještě hůře než on. To je poměrně divoká spekulace, které se trochu těžko věří. Nicméně už to, že takovéto zvěsti vůbec kolují, dobře ilustruje, do jak hluboké krize se Biden propadl.

Autor je publicista

Spustit audio