Martin Reiner: Básník

19. prosinec 2016

Román Martina Reinera o osudech básníka Ivana Blatného získal před dvěma lety snad všechny významné české literární ceny – a hlavně tisíce nadšených čtenářů. Bez nadsázky se dá říci, že vrátil téměř zapomenutého básníka do českého kulturního povědomí.

POSLOUCHEJTE ZÁVĚREČNOU ČÁST RADIOKNIHY

Život Ivana Blatného je rozdělen na dvě zcela odlišné části. Zázračný básník konce třicátých let, mladík nadaný talentem, osobním půvabem i penězi, je miláčkem Múz i brněnských dívek a žen. Po únorovém převratu 1948 emigruje do Anglie, kde ovšem hraje docela jinou roli.


Do patnáctidílné Radioknihy román adaptoval Ludvík Němec, v režii Zdeňka Kozáka čte Vladimír Krátký.

Čtyřicet let se tak nenápadně ukrývá v psychiatrických ústavech, že když na sklonku této éry vydá dvě nádherné básnické sbírky, i milovníci poezie v Československu jsou překvapeni, že zapomenutý básník je vůbec ještě naživu.

Básník a prozaik Martin Reiner šel po stopách svého osudového básníka dlouhé roky. Stihl se s Blatným v Anglii ještě setkat, třídil básníkovu rozsáhlou pozůstalost, přípravami a náčrty životopisné knihy strávil snad třetinu života.

Výsledkem je vzrušující kniha na pomezí literatury faktu a beletrie, zachycující nejen osudy jednoho člověka v mlýnici dějin, ale v barevných odlescích i celé 20. století.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.