Martin Horálek: Hledání naděje v pandemii

29. březen 2020

„Pláče se, protože to bolí. Z této situace budeme moct vyjít jedině společně, lidstvo jako celek,“ poznamenal papež František k současné pandemii onemocnění COVID-19.

Ano, koronavirová nákaza mění náš svět od základů. Cítíme se nejistí a slabí, protože prakticky ze dne na den neplatí skoro nic z toho, co platilo ještě včera a co jsme po desetiletí pokládali za samozřejmost. Naše životy se mění takřka po každém zasedání krizového štábu. V zájmu celku ztrácíme kdysi tak samozřejmá práva jednotlivce, jako je svoboda pohybu nebo právo na soukromí.

Čtěte také

Trefně to vystihl plzeňský biskup Tomáš Holub, když naše dosavadní životy popsal jako putování: „Celá naše cesta byla předvídatelná, byla to cesta krajinou veskrze pestrou a úrodnou. Nabyli jsme tak pocitu, že se vlastně ani jako církev, ani jako společnost nemusíme ničeho moc obávat. Že my sami dobře víme, kudy alespoň v základním směru naše cesta povede dál a jak po ní kráčet.“

Jenže, jak píše bývalý hlavní vojenský kaplan Tomáš Holub, tohle všechno je teď úplně jinak: „Jako bychom při svém putování vstoupili do zcela neznámé a nebezpečné krajiny. Je to krajina, v níž se naše cesta ztrácí v mlze nejistoty, kde na nás číhají doposud neznámá nebezpečí, kde nás ohrožuje zmatek a strach z neviditelného nepřítele. Stojíme tedy před velkou výzvou nově se zorientovat a nalézt způsob, jak společně jít za současných podmínek s důvěrou a podpírat jeden druhého.“ Tolik biskup Holub.

Naděje

Čtěte také

Znovuobjevení síly lidské solidarity a vzájemné sounáležitosti je jen jedním z koronavirových efektů, kterých jsme nyní svědky. Stejně tak náhle objevujeme i hodnotu lidského slova a pravdy jako takové. Zdá se, jako by se v tavicí peci pandemie rozpouštěla i postmoderní sklovina doby, která byla tak příznačně označována jako post-faktická nebo post-pravdivá.

Dokonce i politici, pro které bylo žonglování s fakty a dynamické ohýbání skutečnosti základní a často ceněnou výbavou, najednou zjišťují, že v krizi lidé lež neodpouští a důvěra se těžce získává, ale lehce ztrácí, jak praví známá píseň.

Neméně pozoruhodným důsledkem epidemie je i to, jak mnozí lidé přehodnocují své priority a zacílení života.

Nechci snad v laciné a naivní zkratce tvrdit, že se lidé náhle hromadně obrací k duchovním hodnotám a lepšímu životu. Je ale fakt, že minimálně vědomí smrti a vlastní konečnosti, které jsme dříve tak úporně a nutno přiznat i úspěšně vytěsňovali, je ve společnosti v těchto dnech mnohem hmatatelněji přítomné, než tomu bylo ještě před několika týdny.

Hlavní poselství postní doby, kterou v těchto dnech prožívají křesťané, se tak ironií osudu stalo vlastně celospolečenským leitmotivem. Kéž by to byla i šance společně nalézt naději, která je hlavním poselstvím Velikonoc!

Autor je dramaturgem náboženské redakce České televize

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.