Biskup Tomáš Holub: V Čechách nám chybí osobnosti

25. březen 2016

Velký pátek je v České republice opět svátkem, tedy dnem pracovního klidu. Jak tento den prožívá generální sekretář České biskupské konference a nově jmenovaný plzeňský biskup Tomáš Holub?

„Velký pátek je dnem, který je spojen s takovou tíživou atmosférou dramatu lidského zla, lidského hříchu,“ říká Holub. Katoličtí křesťané se v tento den přísně postí.

„Všechny obřady, které se budou konat dnes odpoledne nebo večer ve všech katolických kostelích a které směřují ke znamení kříže, upozorňují na to, že jestli člověk má naději, a my věříme, že ji má, tak to není naděje, která by byla jen nějak lehce vyslovena, ale je to naděje, která byla draze vybojována ze strany Boží. Tomu věříme a to je hlavní myšlenka, se kterou také Velký pátek prožívám,“ vysvětluje Tomáš Holub.

Oslavy Velikonoc

Pro mnoho obyvatel České republiky je ale Velký pátek spíše jen dnem volna navíc. S tím souhlasí i biskup Holub. Přesto si ale myslí, že to může i rozšířit povědomí lidí o křesťanských tradicích a událostech spojených s Velkým pátkem.

Těm, kteří by chtěli strávit letošní Velikonoce duchovněji, doporučuje navštívit alespoň část obřadu v katolickém kostele na Velký pátek, nebo obřad žehnání ohně jako světla, které prozařuje temnotu, na Bílou sobotu.

„Pro mě je jedním z nejintenzivnějších zážitků Velikonoc, když se vstupuje do tmavého kostela, který symbolizuje tmu, jež existuje v životě bez naděje, a tam se vnáší to jedno světlo, o kterém věříme, že je Ježíš Kristus, který vstal z mrtvých. A když se najednou rozzáří svíčky všech, kteří tomuto věří… To je nesmírně silný zážitek,“ přibližuje atmosféru Bílé soboty v kostele Tomáš Holub.

Hraje církev v dnešní společnosti dostatečně velkou roli?

Tomáš Holub

„Církev hraje roli, která odpovídá tomu, jak věrohodně jsou křesťané přítomni v naší společnosti. Já bych si přál, abychom byli více věrohodně přítomni, a tím pádem bychom také hráli větší roli,“ odpovídá biskup Holub.

Jako jedno z témat, kterému by se církev podle jeho názoru měla věnovat, je strach a nejistota lidí v souvislosti s tím, co bude dál s Evropou, s čímž souvisí i klimatické změny a migrační krize. „Církev je v tuto chvíli ta, která má nejprve žít, a potom hlásat a nabízet, že jsme přesvědčeni, že ať se bude dít cokoliv, tento svět dopadne dobře, protože Bůh ho povolal k životu s láskou,“ říká Holub.

Podle lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění je pro Čechy nejdůvěryhodnější osobností politického života papež František. Holub si myslí, že důvodem jsou 2 věci. První je charismatická postava samotného papeže. „A druhá věc – v Čechách nám chybí osobnosti, takže papež tu má trochu volné pole,“ uzavírá biskup Tomáš Holub.

Celý rozhovor s generálním sekretářem České biskupské konference a nově jmenovaným plzeňským biskupem Tomášem Holubem si poslechněte v audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio