Martin Horálek: Dva papežové budí pozornost

21. leden 2020

Brazilský režisér Fernando Meirelles vstoupil do povědomí diváků už v roce 2002, kdy byl za režii snímku Město bohů nominován na Oscara.

Letos vzbudil pozornost jeho film Dva papežové, kterému se Oscarové nominace dostaly hned ve třech kategoriích.

Čtěte také

Film se odehrává na historickém pozadí posledních dvou konkláve, při kterých byli do papežského úřadu zvoleni kardinálové Ratzinger, resp. Bergoglio. I když v řadě jednotlivostí vychází z historických reálií, jedná se o filmovou fikci, nikoliv o dramatizaci skutečných událostí.

Možná právě toto – na první pohled jednoduché konstatování – je zároveň příčinou mnoha nedorozumění. Nahrává tomu i fakt, že Vatikán se po sedmadvacetiletém pontifikátu Jana Pavla II. stal místem tolika krizí, zvratů a neočekávaných rozuzlení, že by to samo vydalo na solidní scénář.

Dějová linka Dvou papežů se odvíjí od klíčového okamžiku, kdy byl v reálu 19. dubna 2005 ve čtvrtém skrutiniu konkláve zvolen Joseph Ratzinger. Brilantní teolog a kazatel byl favoritem volby. Již tehdy byl ale také ve hře argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio.

Intimní příběh dvou stárnoucích mužů

Jako referenční osoba reformního uskupení, které se koncentrovalo kolem kardinála Martiniho, získal ve třetím skrutiniu přibližně 40 hlasů, zatímco Ratzinger dvaasedmdesát. Poté se vzdal Bergoglio kandidatury a uvolnil tak cestu k rychlému zvolení muže, který přijal jméno Benedikt XVI. Zůstane ironií dějin, že člověk klidné a laskavé povahy měl prožít jeden z nejvíce turbulentních pontifikátů vůbec.

Čtěte také

Lavina odhalení sexuálních deliktů duchovních, netransparentní operace vatikánské banky IOR, korupce při přidělování státních zakázek Vatikánu, která navíc unikla na veřejnost při aféře Vatileaks.

To vše v kombinaci se zhoršujícím se zdravotním stavem vedlo Benedikta XVI. k neslýchanému kroku. 11. února 2013 si na závěr konzistoře vzal do rukou lístek a přečetl z něho latinský text, ve kterém oznámil svou rezignaci. Další kolo skutečného vatikánského dramatu tím bylo odstartováno.

Na rozdíl od filmové fikce Dvou papežů nebyl Bergoglio před dalším konkláve preferovanou osobou. Naopak, mělo se spíš za to, že je pro papežský úřad už příliš starý. Favoritem byl milánský arcibiskup Angelo Scola, vlivný státní sekretář Vatikánu Bertone zase prosazoval brazilského kardinála Odila Scherera.

Čtěte také

Z dnešního pohledu není bez zajímavosti, že významnými hráči byli třeba i australský kardinál George Pell – ano ten, který dnes tráví dny za zdmi věznice, nebo americký kardinál Wuerl, který v roce 2018 rezignoval i v souvislosti se zřejmě největším sexuálním skandálem Spojených států amerických washingtonského arcibiskupa McCarricka.

Do takových podrobností se však film Dva papežové nepouští. Omezuje se na intimní příběh dvou stárnoucích mužů, kteří řeší nejen své názorové a kulturní odlišnosti, ale také třeba temnější stránky své osobní historie.

Tvůrcům budiž přičteno k dobru, že i přes zřejmě nevyhnutelnou paušalizaci tzv. konzervativního a liberálního křídla v církvi, se nebáli oba poslední papeže vykreslit jako osobnosti hluboce věřící, zakotvené v modlitbě a nebáli se pracovat i s tak duchovně-subtilní látkou, jakou je třeba význam svátosti smíření. I proto patří tento film k těm, které byste neměli přejít bez povšimnutí.

Autor je dramaturgem náboženské redakce České televize

Spustit audio