Martin Fendrych: Vondra „bojuje“ za svobodu slova s lidmi od Okamury a Konečné

17. říjen 2024

V sobotu 12. října proběhla akce Společnosti pro obranu svobody projevu nazvaná Konzervativní kemp. Zajímaví byli účastníci. 

Do hotelu Samechov přijel europoslanec za ODS Alexandr Vondra, bývalý europoslanec za ODS Jan Zahradil, europoslanec Ondřej Dostál za Stačilo! Kateřiny Konečné, poslanec Okamurovy SPD Jiří Kobza, poslanci ANO Radek Vondráček, Patrik Nacher a Aleš Juchelka, za Motoristy Petr Macinka, nezařazená senátorka Daniela Kovářová, uhlobaron Pavel Tykač, Ladislav Jakl, bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Klause a další.

Čtěte také

Nejdřív pár slov ke svobodě projevu: Je ji potřeba bránit? Jistě ano, je to cenný statek. Je ji potřeba bránit u nás? Nevím o tom, že by byla svoboda projevu v Česku omezena jinak než zákonem. Zažíváme boom svobody projevu. Nejen na sociálních sítích, ale úplně všude.

Byl bych potěšen, kdyby se Společnost pro obranu svobody projevu zasazovala o tento cenný statek třeba v Rusku, Číně, Severní Koreji. Tam všude je drsně omezena. Nevím ale o tom, že by to spolek dělal.

Naopak mezi účastníky kempu vidím jednotlivce, kteří mají pro Putinovo Rusko přinejmenším pochopení a svobodu projevu využívají třeba ke lživým tvrzením, že Ukrajina či NATO ohrožovalo Rusko. Ale dobře, i lež zjevně patří do jedné formy svobody projevu.

Konzervativní akce?

Podle informací, které spolek o kempu zveřejnil, šlo o silně konzervativní akci. Na Facebooku spolek citoval třeba toto: „Instituce ovládají liberálové, a celou tu institucionální infrastrukturu Západu, a celkem bezskrupulózně je využívají k prosazování svých zájmů a šíření progresivistické ideologie.“

Čtěte také

Jiná citace: „Dalším problémem jsou neziskové organizace, na které by si eventuální konzervativní vláda měla ,posvítit‘ a přijmout zákon, který by skrze ně znemožňoval nastolování agendy prostřednictvím agentů cizích zemí do veřejného politického života v naší zemi.“ Dodám, že tohle velmi dobře umějí v Rusku.

Podle reportáže Parlamentních listů Alexandr Vondra tvrdě kritizoval Green Deal. Emisní povolenky označil za „zločin“ a pravil, že „bychom se jako první měli modlit, aby vyhrál Donald Trump“.

A pokračoval: „Když vyhraje Donald Trump, tak od toho Američané odejdou a v tu chvíli to bude mít Evropa strašně těžký.“ To by prý mohlo zažehnout změny – přání europoslance za ODS, aby to měla Evropa „strašně těžký“, zní hodně divně.

ODS, SPD, Stačilo! a ANO

Místopředseda ODS Vondra se účastnil akce, kde figurují lidé z SPD, Stačilo! a vládě silně nepřátelského hnutí ANO. Je těžko uvěřitelné, že se ještě dnes – po všem, co bývalý americký prezident předvedl –, někdo modlí za jeho vítězství.

Martin Fendrych

Co vlastně Vondra sleduje? Jak se může politik, který si velmi dobře uvědomuje co je Putin zač, účastnit kempu s Putinovými zastánci? Tuší nějakou změnu v ODS?

Jisté je, že to teď musí mít šéf ODS Petr Fiala velmi těžké. Jeho představa o straně se zjevně hroutí. Místopředseda jím vedené strany „bojuje“ za svobodu slova s lidmi od Okamury, Konečné a Klause. To jsou paradoxy.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.