Martin Fendrych: Burleska a děti v Třebíči

24. červen 2023

Na Slavnost růžového vína v Třebíči, na akci oslavující a propagující alkohol, byla pozvána i burleska. Při vystoupení v půl páté odpoledne skončila „nahoře bez“. Je z toho skandál, protože její tanec oslavující ženské tělo sledovaly i děti. Jedna maminka kus vystoupení natočila.

Čtěte také

Město chce vrátit příspěvek na akci a z vystoupení se stal „případ“, který řeší policie. Právník Jan Černý řekl TV Prima, že se burleska dopustila protiprávního jednání. Prý jde buď o přestupek, „nebo dokonce o trestný čin výtržnictví. V takovém případě by jí hrozily až dva roky odnětí svobody“.

Reakce lidí, kteří na Facebooku zhlédli video pohoršené matky, se liší. Jedni to vidí jako „nechutné, hodně nechutné“, další jako „mravní úpadek lidstva“, jedna dáma vzpomíná, že dřív „na podobných slavnostech bejvávaly děvčata navlečený v naškrobených krojích“. - Jiní se však podivují, co dělaly děti na alkoholových slavnostech a proč je matky neodvedly, když burleska vystupovala.

Upozornění pro rodiče přišlo

Pořadatel akce Aleš Mejzlík mimo jiné prohlásil: „Co je polonahá žena proti opilému člověku, který se válí po zemi, zvrací do keře a chodí kolem něj děti. Přijde mi to, upřímně, jako bizár.

Čtěte také

Všichni moralizují, že polonahé ženské tělo je špatné. Ale není nic jednoduššího, než když už rodiče vezmou děti na takové vystoupení, mu zavřít oči nebo ho na chvíli otočit...“ Dodejme ještě: moderátorka přítomné hosty upozornila, že vystoupení není úplně vhodné pro děti.

Jde o střet nové doby se starou. Muži, kteří jsou svlečeni do půl těla, nikoho nepohoršují. V New Yorku si už před lety ženy prosadily, že se mohou v parku opalovat bez podprsenky, protože muži chodí „nahoře bez“ běžně.

Opilci nám nevadí, polonahé ženy ano

Přemýšlím, co je na nahých ňadrech pohoršlivého. I u nás jsme dnes zvyklí, že ženy na veřejnosti, v restauraci, v parku, běžně kojí. Nikoho to nepohoršuje. A jistě, není to tanec burlesky, ale vidíme na tom, jak se věci mění a vyvíjejí.

Přemýšlím, jak mohou nahá ženská ňadra zkazit mravní výchovu dětí? Na videu, jež má sloužit jako jakási „obžaloba“, vidíte, že děti burlesku sledují úplně stejně jako rodiče. Žádná matka neběží a netáhne dítě pryč.

Martin Fendrych

Pořadatel Mejzlík má pravdu, mnohem pohoršlivější je pozorovat bezvládného opilce. Ale ten nikomu nevadí, na takové pohledy jsme dávno zvyklí, opilce s nadhledem a pochopením tolerujeme. Brát děti na slavnosti vína je přece mnohem víc na pováženou než odhalená ňadra. A výmluva, že „matky nemají hlídání“ mi přijde v daném kontextu směšná.

Odsoudit burlesku za výtržnictví bych považoval za nesmysl. Odhalená ňadra nejsou hrubá neslušnost, nelze to srovnat s hanobením hrobu či hrubým rušením shromáždění nebo obřadu. Věřím, že to policie nevyhodnotí ani jako přestupek.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio