Marksová: Klaus žije na jiné planetě a nečte premiérovy nebo moje výroky

4. leden 2016

Probruselské elity chtějí podle bývalého prezidenta Václava Klause využít migrační krize k unifikaci Evropy a omezení vlivu členských zemí. Klaus to uvedl v pořadu Partie na televizi Prima.

Podle něj se jedná o stejné zlo, jaké chtěli diktátoři jako Stalin a Hitler. Češi si to ale prý vůbec neuvědomují, a protestují proti migraci z Blízkého východu velmi málo.

„Můžeme konstatovat, že z vlny z blízkovýchodních zemí je zde asi 120 osob, které zde chtějí zůstat,“ upřesnila v Dnešním Plusu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Ta na výroky bývalého prezidenta reagovala takto: „Mám pocit, že pan Klaus žije na jiné planetě a nečte, co říká pan premiér nebo třeba i já.“

Jak s dlouhým časovým horizontem musíme počítat pro integraci migrantů do společnosti a jejich zařazení do pracovního procesu?

„Je to individuální. Naším cílem je na volná pracovní místa, která nejsme schopni obsadit, přijmout lidi z Ukrajiny nebo Běloruska. Doučit se jazyk je v těchto případech záležitost měsíců, a také všichni víme, jak a kde všude tady pracují lidé z těchto zemí. S integrací není nejmenší problém.“

Marksová potvrdila, že v případě osob z jiných kultury je situace naprosto odlišná. „Naučit se jazyk může trvat od půl roku do roka,“ odhadla.

„Jsme v úzkém kontaktu s bavorským úřadem práce, se kterým máme dlouholetou zkušenost spolupráce. Můžeme si z nich brát inspiraci,“ tvrdí ministryně.

Bavorsko trvá velmi nekompromisně na integraci. Osvědčilo se mu, že se migranti učí jazyk přímo při výkonu povolání, k čemuž se využívají firmy.

„Není to žádná umělá rekvalifikace, ale rekvalifikace a výuka jazyka přímo v pracovním procesu,“ chválí politička. Abychom ale viděli nějaké konkrétní výsledky v této vlně, na to je samozřejmě ještě brzo.“

Dojem, který Klaus má, že by se v české společnosti aktivně potlačovaly názory odpůrců migrační politiky Evropské unie, Marksová nesdílí. „Tento pocit v žádném případě nemám, ani se nepamatuji, že by někdo v české vládě nějak zvláště migrační vlnu vítal.“

„Neustále apelujeme v Bruselu na ochranu vnějších hranic, žádáme po Evropské unii, aby jasně řekla, jak to uděláme, a nabízíme pomoc. Česká republika sama své vojáky poslala do Slovinska a Makedonie, kde se aktivně podílíme na ochraně vnějších hranic unie,“ upozornila Michaela Marksová.

autoři: bur , oci
Spustit audio