Marek Hudema: Velký bariérový útes není podle UNESCO ohrožená památka. Zatím

25. červenec 2021

Austrálie slaví vítězství v boji o svůj Velký bariérový útes. Tento korálový div světa zůstává na seznamu světového dědictví UNESCO a nebude posunut do kategorie ohrožených přírodních památek, což by mohlo být předstupněm jeho vyřazení ze seznamu nejkrásnějších míst světa.

Přesun korálového útesu do seznamu ohrožených míst přitom UNESCO neschválilo v pátek jen těsně. K zařazení útesu mezi ohrožené památky, které mohou být zničeny a na jejichž záchranu je podle UNESCO třeba větší akce, jsou totiž dobré důvody.

Čtěte také

Útes je ohrožen takzvaným bělením korálů, tedy odumírání symbiotických řas na korálech a posléze samotných korálů. Od roku 1995 jich útes ztratil už polovinu. Hlavní příčinou je oteplování oceánu. Kvůli teplejší vodě způsobené globálním oteplováním útes umírá. Na jeho záchranu by byla potřeba opravdu velká akce. Pokud možno zastavit globální oteplování, nejlépe ukončením vypouštění skleníkových plynů. Pak by opět mohla klesnout teplota moře a útes by se mohl sám obnovit.

Globální problém

Čtěte také

Austrálie namítá, že s degradací útesu nemůže sama nic moc dělat. Navíc tvrdí, že za snahou zařadit Velký bariérový útes mezi ohrožené památky v seznamu světového dědictví, či dokonce ho později ze seznamu úplně vyškrtnout je jen touha Číny poškodit Austrálii. Pokud by byl Velký bariérový útes zařazen mezi ohrožené památky, vedlo by to k úbytku turistů, kteří ho přijíždějí obdivovat. Austrálii by to způsobilo velké ekonomické škody. Turistika spojená s útesem přináší australské ekonomice miliardy dolarů a zaměstnává desetitisíce lidí.

Jenže turisté nejsou slepí a bělení korálů nelze zatajit. Takže jich ubývá i tak. Navíc pokud jde o globální oteplování a tím i ničení útesu, australská vláda rozhodně není bez viny. Australský kabinet odmítá rychlé omezení vypouštění skleníkových plynů a trvá na zachování těžby a spalování uhlí. Je totiž jedním z jeho největších vývozců na světě.

UNESCO tak vlastně odmítnutí označení velkého korálového útesu jako ohroženého místa schválilo, že si Austrálie může útes sama ničit a nikomu do toho nic není. Austrálie tím sice svůj boj o útes vyhrála, ale nakonec to znamená, že útes i kvůli tomu spěje ke svému zániku. Stejně jako další místa na naší planetě. Protože podle této logiky přece nelze nikoho tlačit k tomu, aby výrazně omezil svůj příspěvek ke globálnímu oteplování, a tím přestal ničit přírodu.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Související