Marek Hudema: Jak by Bill Gates řešil globální oteplování

20. únor 2021

Kdyby nešlo o Bila Gatese, čtvrtého nejbohatšího člověka na planetě, asi by kniha zapadla mezi další podobné tituly. Jenže Gates má možnost ovlivnit svými penězi ekonomiku a svým vlivem i světovou politiku.

Čtěte také

Podle Gatese je třeba snížit emise oxidu uhličitého, skleníkového plynu, který způsobuje globální oteplování, do roku 2050 na nulu. A samozřejmě je třeba omezit i další skleníkové plyny. Gates na to jde vědecky a technicky, zkrátka volí racionální postup. Nejprve je podle něj třeba identifikovat obory, které produkují nejvíc skleníkových plynů. A tam pak vynalézt metodu, jak tuhle produkci snížit a nakonec ukončit. Menší část skleníkových plynů pak pohltí například lesy.

Je to cenný příspěvek do debaty. Většina lidí totiž ani neví třeba o tom, že jedním z největších producentů skleníkových plynů je kromě energetiky i produkce oceli a cementu nebo že planetu ohřívá výroba hnojiv a plastů.

Jak na to

Gates žádá státní pobídky na vymýšlení nových bezuhlíkových řešení a zdanění těch uhlíkových tak, aby postupně vymizela. Sám do vývoje „čistých“ technologií investoval miliardy dolarů a přesvědčil k investicím i dalším miliardáře. Společenské náklady ale budou mnohem větší než nějaké desítky či stovky miliard dolarů. Gates je odhaduje na šest procent světového HDP ročně – to je, jak poznamenává, méně, než nás stojí uzavření celých odvětví ekonomiky kvůli nynější pandemii.

Marek Hudema

Takže happy end a konečně víme, jak na to? Bohužel ne. Problém je v tom, že ekonomiku bude třeba přiškrtit kvůli dosažení a udržení nulových emisí na celá desetiletí. Než přijdou ve všech oborech technologie, které budou skutečně „čisté“ a zároveň levnější než ty „špinavé“. Přitom se bude Země i po dosažení nulových emisí setrvačností dál oteplovat ještě celá desetiletí. Možná Gates přesvědčí k závazku vybudovat bezemisní hospodářství některé politiky, ale na tu těžší otázku, jak ho udržet a získat pro něj dlouhodobou podporu veřejnosti, a to bez na první pohled jasných výsledků, na tu už odpověď nedává.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.