Marek Hudema: Putinův svět

26. prosinec 2022

Pokud někdo chce nahlédnout do myšlenkového světa ruského prezidenta Vladimira Putina, měl příležitost nedávno, když Putin přednesl projev na rozšířeném zasedání rady ruského ministerstva obrany. Bylo to trochu děsivé.

Jakkoliv jsou přirovnání někoho k Adolfu Hitlerovi obvykle jen ahistorickým slovním klackem na potření protivníka, tentokráte byla podobnost mezi uvažováním Putina a Hitlera do očí bijící.

Čtěte také

Vladimir Putin na zasedání oznámil vojákům, že Rusko je ve válce s „kolektivním Západem“, který vyprovokoval konflikt na Ukrajině. Putin řekl, že lituje, že k němu došlo, ale nedalo se nic dělat.

Musela být spuštěna speciální vojenská operace, tedy invaze na Ukrajinu, za kterou podle Putina Rusko vůbec nemůže. Vinen je Západ. Provokoval prý Rusko tím, že vymýval Ukrajincům mozky, využíval ukrajinské neonacisty a také půjčoval jiným zemím peníze za nízký úrok nebo jim je přímo dával zdarma. Proto musela být spuštěna vojenská operace co nejdříve.

Putin se připravuje na dlouhou válku

Nepřímo se přitom Putin odvolával na historickou nutnost a potřebu využít pro Rusko dočasně příznivého poměru sil. To ovšem opravdu silně připomíná Adolfa Hitlera na prahu války. Včetně toho, že se zdá, že Putin chce válku dokončit, dokud je ještě fyzicky při síle.

Čtěte také

Podle Putina nic jiného než válka Rusku nezbývalo i proto, že ho po rozpadu Sovětského svazu Západ nechtěl přijmout mezi civilizované země. Nebo, jak řekl Putin, takzvaně civilizované země. I když mezi ně Rusko chtělo. Zase je tu nápadná podobnost s Německem, kde si nacionalističtí politici mezi válkami stěžovali, že Západ nechce akceptovat Německo jako sobě rovného.

Naopak Německo údajně oslaboval prostřednictvím marxistů a Židů. V Putinově pojetí zase Západ spolupracoval na rozvracení Ruska s teroristy včetně členů al-Káidy. Rusko to podle Putina přežilo a nakonec zvítězí. Rusové už nebudou tak slabí, jako když jejich slabost údajně dopustila rozpad Sovětského svazu, který by Putin asi rád obnovil.

Marek Hudema

Putin ovšem není Hitler a nakonec s ním bude pravděpodobně nutné jednat. Mimo jiné proto, že Rusko jako jadernou velmoc je těžké, a možná dokonce nemožné totálně porazit. Nicméně projev Vladimira Putina ukazuje, že jednání nebudou jednoduchá a že se připravuje na dlouhou válku. K jednacímu stolu ho může dostat jen těžká porážka na bojišti.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio