Týden očima Petra Schwarze: Lidé dobré vůle a ti druzí

24. prosinec 2022

V předvánočním týdnu si připsalo další významný úspěch české předsednictví Unii, podařilo se mu přivést unijní země k dohodě o úrovni zastropování burzovních cen plynu v Evropě. Pochválil je za to i vlivný a respektovaný list Financial Times, podle kterého se Češi ukázali jako dříči, kteří si úspěch odpracovali tvrdým úsilím.

Čtěte také

Většině Čechů to ale bylo upřímně šumafuk, protože se do toho a) nedá kousnout a za b) Fialova vláda neumí své úspěchy, když už nějakého dosáhne, doma vůbec prodat.

Komunikaci má prostě mizernou, jak ostatně tento týden dokázal její expert na to, jak voliče naštvat, ministr zdravotnictví Válek, když v době sílící epidemie respiračních onemocnění bagatelizoval nedostatek Nurofenu pro děti a penicilínu pro všechny, takže neomylně řadu nejen rodičů zachřipkovaných dětí rozzuřil.

Čtěte také

A i když pak už za pár dní Nurofen i penicilín do lékáren dorazily, emoce zůstala. Ale nejvíce diskusí a rozepří stejně opanovala otázka, zda je v pořádku, že prezidentský kandidát nezná planety sluneční soustavy a myslí si, že mezi ně patří i Slunce a Měsíc, že neví, kdo napsal Švejka, a zda ho omlouvá, když se domnívá, že mléko vzniká krávě v jednom ze žaludků, že obří mlékárny ve svém majetku má dočasně uloženy ve svěřenském fondu, a o mléku tedy zrovna v této chvíli nic vědět nemusí.

Ale Babišovým voličům trapné neznalosti jejich vyvoleného rozhodně nevadí, takže političtí marketéři jeho kampaně mohli blaženě vrnět, že se ho další týden podařilo udržet v centru mediálního zájmu i hospodských debat.

Šťastné, klidné a požehnané Vánoce

Ruský prezident Putin poprvé a nejspíš nedopatřením přiznal, že to, co vede jeho armáda na Ukrajině, je prachsprostá válka, a ne nějaká speciální vojenská operace, i když těm přinejmenším desetitisícům mrtvých je naprosto jedno, jak tomu kdo říká.

Čtěte také

Jenže tomu, kdo brutálnímu útoku na suverénní zemi a suverénní národ říká v Rusku válka, hrozí až 15 let kriminálu, protože podle Kremlu to válka doposud nebyla. Ale že by teď zavřeli i Putina, nebo naopak pustili ty zavřené, se opravdu očekávat nedá, tak to v zemích, kde jsou si všichni rovni a někteří rovnější, nebývá.

Putin byl ale tento týden sdílný mimořádně: svým generálům si postěžoval, že prý se Rusko po rozpadu Sojuzu chtělo stát součástí civilizovaného světa a zdálo se, že se tak ze dne na den stane, jenže tam prý Rusy nechtěli, i když se dokonce on, Putin první, o to snažil osobně. Tak aspoň víme, že Kreml nepovažuje Rusko za součást civilizovaného světa – a to bychom měli mít na paměti.

Vysvětluje to barbarské chování vůči Ukrajině a napovídá, jak by Kreml chtěl pokračovat, kdyby se mu podařilo Ukrajinu pokořit. Barbaři z východu totiž v Evropě vždy došli až tak daleko, jak se jim podařilo, nikdy neměli dost.

Čtěte také

Po nedávném groteskním odcházení-neodcházení tentokrát opravdu odešel ze slovenské vlády ministr financí Matovič – abychom byli přesní, byl odejit. Díky tomu se podařilo slovenskému parlamentu schválit rozpočet – to v dané situaci byl pro zemi takový předčasný ježíšek. Jenže stejně Slovensku stále hrozí, že brzy přijde i Děda Mráz.

Automobilka Porsche otevřela na chilské poušti továrnu, která má ze vzdušného CO2 energií z větru vyrábět syntetický benzín, nakonec ho má ročně vyrábět tolik, že by to v Česku pokrylo současnou spotřebu na 100 dní. Jenže to je ještě hudba budoucnosti. Nejbizarnější zpráva tohoto týdne přišla z Francie, v Toulonu museli evakuovat nemocnici z opravdu velice zvláštního důvodu. Dostavil se tam totiž osmaosmdesátiletý muž, který měl do zadnice zastrčený dělostřelecký granát z první světové války a nedařilo se mu ho vyndat, nakonec musel na operaci.

Petr Schwarz, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Rovněž na jihu Francie, ve vesnici Plans, odkázala sedmadevadesátiletá žena, která zde žila i zemřela, svou životní pojistku obci a ta značnou část z ní rozdělila mezi místní obyvatele. Ti se tak dočkali nečekaného vánočního přilepšení. Pokoj lidem dobré vůle a šťastné, klidné a požehnané Vánoce přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.