Marek Hudema: Proč zmizel saúdský novinář novinář Džamál Chášakdží?

11. říjen 2018
Džamál Chášakdží

Některá místa na světě jsou nebezpečná. Můžete tam vejít a zmizíte navždy. Mezi různé pohádkové jeskyně, propasti a koncentrační tábory se teď zařadil i saúdský konzulát v Istanbulu.

Minulé úterý tam zašel saúdský novinář Džamál Chášakdží a už ho nikdy nikdo neviděl vyjít. Turecké úřady mají podezření, že ho saúdští úředníci vlákali do pasti. Čekalo prý na něj speciální komando, jeho členové ho zabili, rozsekali na kousky a v krabicích odvezli ven.

Chášakdží je teď v médiích označován za nebojácného novináře a demokrata. Člověka, který ze svého exilu ve Spojených státech tvrdě kritizoval saúdského korunního prince Mohameda bin Salmána, faktického vládce pouštního království. A za to zřejmě zaplatil životem.

Pravda je ale trochu jiná. Při vší úctě byl Chášakdží jen velmi opatrný novinář, který nikdy nekritizoval saúdskou absolutistickou monarchii jako takovou. Byl součástí saúdského establishmentu. Měl velmi dobré vztahy s některými členy vládnoucí rodiny. Znal důvěrně práci saúdských tajných služeb, propojení vlády a islámských radikálů a zřejmě i palácové intriky.

Chášakdžího cílem nebyla demokratická Saúdská Arábie, ale silnější Saúdská Arábie s větším vlivem na Blízkém východě. Saúdská Arábie s omezeným vlivem náboženských činitelů na vládu, země moderní ale stále žijící pod neomezenou vládou rodu Saúdů.

Zbavit se vlivného kritika

Chášakdží se sám považoval za loayálního saúdského občana. Patriota, oddaného podaného královského domu Saúdů, vždy ochotného pomoci radou. Podle svého přítele měl prý dokonce slíbeno, že se stane poradcem korunního prince bin Salmána.

Jan Fingerland: Princ Mohamed, černý panter Arábie

Za změnami stojí princ Mohamed bin Salmán. Jeho projekt by se dal nazvat Chléb a hry

Saúdské svobody se rozrostou o jednu další – možnost jít do biografu. Vedle nových příležitostí zúčastnit se DJ Party nebo potkávat na ulici ženy bez abáji je to znamení, že se něco děje.

Vše se ale ukázalo jen jako krutý žert. Chášakdží byl zřejmě zlikvidován. Ale ne proto, že by se neshodoval s bin Salmánem. S tím měl vlastně podobné nápady a myšlení. I bin Salmán chce silnější Saúdskou Arábii a kvůli tomu provádí dalekosáhlé reformy. Povolil ženám řídit auta, reformuje ekonomiku, chce zavést tolerantnější formu islámu.

Jenže před tím, než umožnil ženám řídit, nechal zavřít aktivistky, které požadovaly pro ženy právo řídit. Omezil moc náboženské policie, ale současně poslal do vězení disidenty a aktivisty požadující omezení moci duchovních. Volá po ekonomických reformách a reformisté jsou zatýkáni.

Nesmí to totiž vypadat, že si někdo dokázal změnu vynutit. Jak mi nedávno vysvětlila jedna dobře postavená Saúdka, změna vždy přichází ze shora, my dole nemůžeme nic. Kdo tohle pravidlo neuznává, špatně dopadne.

Pokud kritik chce stejné reformy jako vláda a vládě fandí, tak to jeho pozici dokonce dále zhoršuje. Stejně tak jako jakýkoliv náznak kritiky týkající se přímo osoby korunního prince bin Salmána, který je proslulý svojí vznětlivostí.

Chášakdží porušil všechna tato pravidla. Už v roce 2016 veřejně prohlásil, že zvolení amerického prezidenta Donalda Trumpa nemusí být dobrou zprávou pro Saúdskou Arábii. Přitom to za dobré předtím označil bin Salmán.

Navíc radil režimu, že má potlačit nenávistné radikální odrůdy islámu a reformovat zemi. Není divu, že dostal příkaz mlčet a pak raději odjel ze země do Spojených států. Tam pokračoval ve své kritice v tisku a na sociální síti Twitter.

Nakonec vládnoucím Saúdům ruply nervy a rozhodli se vlivného kritika zbavit. Reformy jsou dobré, ale nesmí to vypadat tak, že do nich snad může mluvit někdo mimo nejužší kruh vládnoucí rodiny. I kdyby to myslel sebelépe a byl přitom daleko v zahraničí.

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.